Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Tresari uneori când eşti pe cale să adormi? Află motivul

Publicat 01:28 | 29 aug. 2013 // Elldorscop, Sănătate, Ştiinţă // 1.651 vizualizări

Barbat-somn-insomnieAproximativ 70% dintre oameni au tresărit cel puţin o dată când erau pe cale să adoarmă, potrivit cercetătorilor.
Fenomenul se numeşte spasm hipnagogic, notează Realitatea.net, cu referire la Live Science.

Starea hipnagogică este una intermediară între veghe și somn, iar spasmele musculare pot fi determinate de sunete, lumini sau alți stimuli externi.

Genul acesta de spasme sunt determinate de o combinație de factori, care include stresul, anxietatea, oboseala și nivelul de cofeină din organism.

Senzaţia de „cădere” în timpul visului poartă denumirea de “halucinaţie hipnagogică” şi este frecvent întâlnită la copii, potrivit Sfatulmedicului.ro.

Halucinaţia hipnagogică poate include şi alte simptome, cum ar fi auzirea unor voci sau imposibilitatea persoanei de a se mişca în timpul somnului.

Deşi halucinaţiile severe şi persistente pot determina tulburări de somn, în majoritatea cazurilor aceste senzaţii se estompează odată cu înaintarea în vârstă.

Revistamagazin.ro citează explicaţii dintr-o carte despre vise publicată de Ion Ţugui:
“ – Te scufunzi: Visul denotă senzaţia de solitudine şi teama de a nu fi ajutat la nevoie.
– Prăbuşire: De cele mai multe ori, senzaţia este determinată de lentoarea perioadei de trezire. Ar putea să nu semnifice nimic sau doar o ameţeală în timpul somnului sau o tensiune crescută.”.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!