Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Agenţia Spaţială Europeană avertizează guvernele lumii: Satelitul GOCE se prăbuşeşte pe Pământ şi nu se ştie unde anume!

Publicat 03:43 | 14 sept. 2013 // Mapamond, Radar, Ştiinţă // 1.360 vizualizări

Nou: Fragmente ale satelitului GOCE ar fi căzut în Oceanul Pacific

Satelitul GOCE. Foto: ESA

Satelitul GOCE. Foto: ESA

Satelitul GOCE, lansat în 2009 pentru a măsura gravitaţia Pământului, va ceda definitiv în faţa forţei de atracţie exercitată de planeta noastră şi se va prăbuşi în săptămânile viitoare pe Pământ, întrucât a rămas fără carburant, a avertizat Agenţia Spaţială Europeană (ESA), citată de Mediafax.
Guvernele lumii au fost deja informate în legătură cu evenimentul care urmează să se producă, a declarat coordonatorul misiunii GOCE, Rune Floberghagen, într-o conferinţă de presă organizată de ESA la Edinburgh.

GOCE pluteşte, de la lansare, pe o orbită extrem de joasă, la o altitudine de doar 260 kilometri, pentru a cartografia câmpul gravitaţional terestru şi pentru a furniza oamenilor de ştiinţă date despre evoluţia climei şi a seismelor.
Satelitul are o lungime de 5,3 metri şi o greutate de peste o tonă, iar cea mai mare parte a lui se va dezintegra şi va arde atunci când va ajunge la o altitudine cuprinsă între 75 şi 80 de kilometri.
Potrivit calculelor ESA, circa 250 de kilograme din acest satelit vor supravieţui după intrarea în atmosferă şi se vor prăbuşi pe Pământ sub forma a „40 sau 50 de fragmente”, disparate pe o distanţă de 900 de kilometri.

Traiectoria fragmentelor nu poate fi determinată cu precizie, întrucât revenirea satelitului GOCE pe Terra nu este controlată de operatorii săi.

„Este un vehicul spaţial foarte mic, de fapt. Trebuie avut în vedere acest aspect şi să nu se dramatizeze peste măsură ceea ce se va întâmpla”, a menţionat coordonatorul misiunii GOCE, Rune Floberghagen.

Orbita pe care pluteşte GOCE este atât de joasă, încât satelitul nu va putea să câştige în altitudine pentru a-şi încheia „viaţa” pe o traiectorie de siguranţă, în jurul Terrei sau în direcţia Soarelui, cum este cazul multor sateliţi aflaţi la sfârşitul ciclurilor de exploatare.

Rezervorul satelitului, pentru 41 de litri de xenon, un gaz rar, este aproape gol. Cei doi litri care au mai rămas îi asigură doar câteva săptămâni de autonomie.

„Sistemul de propulsie electrică care permite acestui vehicul spaţial să zboare la această altitudine foarte joasă va înceta să mai funcţioneze între sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii noiembrie, data cea mai probabilă fiind situată între 16 şi 17 octombrie”, a precizat coordonatorul misiunii GOCE, Rune Floberghagen.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!