Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Declaraţia premierului Iurie Leancă privind decizia Moscovei de a impune restricții la importul de băuturi alcoolice moldoveneşti

Publicat 22:54 | 11 sept. 2013 // Economie, Politică, Radar // 1.039 vizualizări

Iurie-Leanca-sedinta-GuvernÎn debutul şedinţei de astăzi a Guvernului, Prim-ministrul Iurie LEANCĂ s-a referit la decizia Moscovei de a impune restricții la importul de băuturi alcoolice moldoveneşti pe piaţa rusească. El a spus că decizia este regretabilă şi neîntemeiată şi Guvernul de la Chişinău va face tot posibilul pentru a rezolva situaţia, astfel încât economia naţională, dar şi relaţiile cu Federaţia Rusă să nu fie afectate.

Premierul i-a cerut ministrului Agriculturii, Vasile BUMACOV, să întreprindă acţiuni pentru ca toate autorităţile statului să asigure calitatea produselor exportate în afara ţării.

Totodată, şeful Executivului i-a solicitat vicepremierului, ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia GHERMAN, să aibă o comunicare activă la nivelul factorilor de decizie din Federaţia Rusă pentru a asigura condiţiile necesare pentru exportul pe această piaţă importantă pentru Republica Moldova.

În plus, Iurie LEANCĂ i-a cerut vicepremierului, ministrului Economiei, Valeriu LAZĂR, să identifice căi pentru dezvoltarea unui sistem de livrare a băuturilor alcoolice conform normelor Acordului de liber schimb în cadrul CSI, care se bazează pe normele OMC, din care fac parte ambele ţări.
Premierul a menţionat că Executivul de la Chişinău a comunicat autorităţilor ruse că experţii moldoveni sunt gata să se deplaseze în orice moment în Federaţia Rusă pentru consultări în acest sens.

Şeful Cabinetului de miniştri a precizat că ţara noastră nu a avut niciodată asemenea situaţiii cu statele Uniunii Europene, amintind că în anul 2006 Moscova a aplicat restricţii la importul produselor moldovenesti, după care Republica Moldova şi-a îmbunătăţit calitatea produselor şi a diversificat pieţele de export.

Iurie LEANCĂ a îndemnat autorităţile moldovene să continue îmbunătăţirea calităţii produselor. „Tot ce ne dorim în relaţia cu partenerii din Federaţia Rusă este să avem o previzibilitate”, a declarat Premierul în debutul şedinţei Guvernului.

Serviciul de presă al Guvernului
11 septembrie 2013

Elldor_Info-Avansam

1 Comentariu

  1. Andrei spune:

    Avem un prim-ministru foarte si foarte bravo. Anume datorita unora ca dumnealui, viitorul Republicii Moldova urmeaza a fi unul EUROPEAN. Bravo.

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!