Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

A decedat Wilfried Martens, “un om al convingerilor şi al valorilor puternice”, “un prieten necondiţionat al Europei de Est şi al României”

Publicat 14:29 | 10 oct. 2013 // Mapamond, Radar, România // 797 vizualizări

Wilfried-Martens-PPEWilfried Martens, una dintre figurile politice fundamentale ale dreptei europene, fost premier al Belgiei şi fost preşedinte al Partidului Popular European (PPE), a murit în noaptea de 9 spre 10 octombrie, la vârsta de 77 de ani, în locuinţa sa din Lokeren, în prezenţa soţiei şi a copiilor. Funeraliile sale vor avea loc sâmbătă, 19 octombrie, la catedrala Saint Bavon din Gand.

Wilfried Martens renunţase temporar, săptămâna aceasta, din cauza unor probleme de sănătate, la funcţia de preşedinte al PPE, unul dintre cele mai mari partide europene, pe care a deţinut-o timp de 23 de ani, din 1990.

Wilfried Martens a fost premier al Belgiei din 1979 până în 1992, cu o întrerupere de opt luni în anul 1981.

“Europa a pierdut un om al convingerilor şi al valorilor puternice, care va rămâne în amintirile noastre pentru că i-a reunit pe oameni şi a reuşit să obţină consensul, atât în ţara sa, cât şi pe continent”, a declaratîn dimineaţa zilei Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, membru al PPE.

Într-un mesaj de condoleanţe, PDL (România) menţionează: “”PDL a primit cu durere vestea stingerii din viaţă a domnului Wilfried Martens, una din figurile politice fundamentale ale dreptei europene şi unul dintre cei mai respectaţi politicieni ai Europei. (…)
În 1976, Wilfried Martens s-a numărat printre fondatorii Partidului Popular European pentru care a muncit cu o energie incomparabilă şi pe care l-a condus până în ultimele zile ale vieţii.
Ca lider al Partidului Popular European şi ca politician al Europei unite, Wilfried Martens a fost un prieten necondiţionat al Europei de Est şi al României.
Martens nu a ezitat să intervină în sprijinul stabilităţii democratice a României şi să insiste pentru fructificarea deplină a drepturilor europene ale României, ori de câte ori a fost nevoie. Toţi politicienii români, fie ei ai partidelor de stânga sau de dreapta, au găsit în Martens un ascultător atent şi un sfătuitor generos.
PDL transmite condoleanţe familiei marelui dispărut şi omagiază alături de partidele populare din Europa memoria omului şi politicianului Wilfried Martens. (…)
Martens a fost unul dintre ultimii politicieni clasici ai Europei şi a luptat din toate puterile pentru a promova şi sprijini demnitatea fiinţei umane, instituţia familiei şi prosperitatea comunităţilor bazate pe valori democratice. Wilfried Martens a fost un politician al unităţii atât acasă, în Belgia, unde a încurajat ca prim ministru dialogul şi coexistenţa constructivă a flamanzilor şi a francofonilor, cât şi la nivel european, unde a muncit mai bine de patru decenii pentru consolidarea construcţiei europene.”.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!