Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Alcoolul slăbeşte oasele şi încetineşte vindecarea lor

Publicat 03:37 | 09 oct. 2013 // Accente Info, Elldorscop, Radar, Sănătate, Ştiinţă // 1.168 vizualizări
Foto: Descopera.ro

Foto: Descopera.ro

Alcoolicii au ”oase slabe” – această corelaţie era cunoscută de multă vreme, dar mecanismul ei nu fusese înţeles de oamenii de ştiinţă.

Acum, cercetătorii au clarificat fenomenul la nivel celular, scrie Descopera.ro, citând Foxnews.com.

Medicii observaseră de mult timp că persoanele care abuzează de alcool sunt mai predispuse să sufere fracturi, iar vindecarea oaselor lor are loc mai încet în comparaţie cu persoanele care nu beau alcool. Totuşi, nu se ştia de ce se întâmplă aşa.

Medicii au elaborat, de-a lungul timpului, diferite explicaţii, precum starea de malnutriţie, frecvent întâlnită la alcoolici, sau interacţiuni între alcool şi anumiţi hormoni.

Recent, o echipă de cercetători de la Loyola University Medical Center, SUA, a studiat mai aprofundat fenomenul, lămurind modul în care alcoolul încetineşte vindecarea oaselor la nivel celular şi molecular (efect prezent atât la cei care beau zilnic, cât şi la cei care consumă ocazional cantităţi mari de alcool).

Fete-alcoolProblema poate fi deosebit de gravă în cazul adolescenţilor şi al adulţilor tineri, deoarece în aceste etape corpul stochează calciu în oase, ceea ce influenţează sănătatea oaselor pe termen lung.

Alcoolul este periculos din două puncte de vedere, explică dr. Roman Natoli, chirurg ortoped:
pe de o parte, multe fracturi sunt asociate cu consumul de alcool, datorându-se accidentelor de maşină, căderilor, împuşcăturilor şi altor evenimente negative favorizate de consumul de alcool.
Pe de altă parte, alcoolul influenţează negativ şi procesul de vindecare a oaselor.

 

Elldor_Info-Avansam

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!