Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Armata Republicii Moldova: Detalii despre ostaşii în termen

Publicat 23:50 | 07 oct. 2013 // Accente Info, Republica Moldova, Social // 1.258 vizualizări
Foto: MA

Foto: MA

În perioada aprilie-iulie 2013, în Forţele Armate ale Republicii Moldova au fost înrolaţi 1.465 de tineri, dintre care 965 în Armata Naţională şi 500  în Trupele de Carabinieri. Sarcina de încorporare a fost îndeplinită sută la sută.
Cei mai mulţi recruţi sunt originari din raioanele Soroca, Orhei şi Hânceşti, potrivit colonelului Eduard Ohladciuc, şeful Direcţiei personal a Marelui Stat Major.

Conform legislaţiei, încorporarea tinerilor în serviciul militar în termen se desfăşoară de patru ori pe an, iar durata stagiului militar în Forţele Armate este de 12 luni, se precizează într-un comunicat al Serviciului de presă al Ministerului Apărării.

Ostasi-termen-Republica-Moldova1În total, 7.580 de tineri au fost examinaţi în aprilie-iulie 2013 de comisiile medico-militare şi de încorporare. Dintre aceştia, 54% au obţinut dreptul la amânare din motive familiale sau pentru continuarea studiilor. Alţi 26% dintre tineri nu au putut fi încorporaţi: 1,4 % au invocat motive religioase, 1,9% au fost judecaţi, 79,7 % au atins vârsta limită de încorporare, iar 14,1% au făcut serviciul civil.

Datele statistice arată că 88,7 % din numărul total de tineri încorporaţi în Forţele Armate s-au declarat “moldoveni” de naţionalitate, 5% – ucraineni, 3,6% – găgăuzi şi 2,4 % – ruşi.

Conform locului de trai, se atestă o descreştere a numărului tinerilor încorporaţi din sate: 71 %, în comparaţie cu 73,4 % în 2012. În schimb, s-a majorat numărul recruţilor din oraşe: 29 %, comparativ cu 26,6 % înrolaţi în 2012.

Tatiana-Poting-reprez-Minist-AparariiSpre deosebire de anii precedenţi, a crescut numărul recruţilor încorporaţi ce au studii colegiale, de bacalaureat, studii medii şi medii speciale. Totodată, s-a redus numărul persoanelor cu studii incomplete. Astfel, 3,7% dintre tinerii înrolaţi au studii colegiale, 55,8 % – bacalaureatul, studii medii ori medii speciale, 40,5% – studii medii incomplete.

Colonelul Eduard Ohladciuc a comunicat aceste date statistice la şedinţa din 4 octombrie a Comisiei de Stat pentru Încorporare, prezidată de viceprim-ministrul Tatiana Potâng. (foto) Subiectele de discuţie în cadrul şedinţei s-au referit la activitatea de expertiză medico-militară, cazurile de retrocedare, după încorporare, şi bilanţul activităţii educaţiei militar-patriotice în rândul tineretului premilitar în perioada aprilie-iulie 2013.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!