Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Călugării de la Athos, sfătuiţi de Patriarhul Bartolomeu să stea departe de investiţiile financiare

Publicat 22:20 | 17 oct. 2013 // Mapamond // 1.235 vizualizări
greekreporter.com

greekreporter.com

Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului le-a cerut călugărilor de la Muntele Athos să stea departe de investiţiile financiare şi să se concentreze strict pe misiunea lor religioasă, scrie Realitatea.net, cu referire la Greek Reporter.

Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, în vârstă de 73 de ani, se află la Muntele Athos de marţi, 15 octombrie, pentru a participa la celebrarea a 100 de ani de la integrarea Muntelui Athos în Grecia.

„Patriarhul a fost cât se poate de clar în discursul adresat călugărilor şi a părut a fi la curent cu situaţia de la Muntele Sfânt”, scrie publicaţia greacă.

După Liturghia din 16 octombrie, Bartolomeu I a vorbit despre condiţiile nefavorabile ale comunităţii călugăreşti cauzate de criza prin care trece statul grec.

Referitor la „conflictul” dintre Guvern si Muntele Athos, pe marginea privilegiului de scutire de impozite, Patriarhul Bartolomeu a precizat că nu intenționează să accepte nicio discuție despre schimbarea stării de fapt din prezent.

Patriarhului ecumenic Bartolomeu I, născut cu numele Dimitrios Archondonis, s-a născut la 29 februarie 1940, pe teritoriul turc, în Insula Imvros, pe atunci locuită în întregime de greci ortodocşi, în satul Sfinţii Teodori.
A fost ales şi înscăunat ca patriarh ecumenic la vârsta de 51 de ani, în 1991, după trecerea la cele veşnice a Patriarhului ecumenic Dimitrie I.

Patriahul Bartolomeu I a participat, la 19 martie, la Vatican, la ceremonia de confirmare a Papei Francisc drept Suveran Pontif – o premieră în istoria recentă a Bisericilor Ortodoxă și Catolică.
Din anul 1054, atunci când a avut loc schisma din sânul Bisericii, niciun șef al Bisericii Ortodoxe nu a mai participat la vreo ceremonie de instalare a Papei la Vatican.

“A afirma astăzi că Patriarhia Constantinopolului ,,constituie centrul tuturor Bisericilor Ortodoxe locale” – când ea se confruntă cu probleme extrem de grave în ce priveşte drepturile sale de proprietate şi chiar de existenţă în Istanbulul de astăzi – nu este departe de a te afla undeva paralel cu istoria şi realitatea”, scrie Partenie Filipescu, într-un articol publicat de “Catacombele Ortodoxiei”.

Autorul constată că “(…) odinioară Constantinopolul a jucat un rol important în organizarea Bisericii Ortodoxe, iar acest lucru i-a fost recunoscut de ierarhi şi întărit prin rânduieli canonice.
Astăzi, însă, tot după rânduială, el nu mai are un rol aparte, pentru că nu mai are nici poziţia, nici puterea, nici cinstea de altădată, căci acestea s-au împărţit Bisericilor care s-au desprins din el şi fiecare îşi chiverniseşte partea sa de moştenire.
Ceea ce înseamnă că pretenţiile conducătorilor săi actuali sunt mai mult decât ridicole, ca să nu mai vorbim despre necanonicitatea lor”.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!