Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

„Ceasul biologic” a fost văzut în ADN-ul uman de un savant american

Publicat 19:41 | 21 oct. 2013 // Elldorscop, Ştiinţă // 1.204 vizualizări
theguardian.com

theguardian.com

„Ceasul biologic” care măsoară vârsta ţesuturilor din corpul uman a fost descoperit în ADN de profesorul de genetică american Steve Horvath, de la Universitatea California din Los Angeles.
Descoperirea sa ar putea contribui la descoperirea unor mecanisme şi tratamente care să încetinească procesul de îmbătrânire, scrie “The Guardian”, citat de Mediafax.

„Ar fi extraordinar să punem la punct proceduri terapeutice pentru resetarea «ceasului biologic», care să ne menţină tineri”, a declarat profesorul american.
Steve Horvath a subliniat că acest „ceas biologic” a fost resetat până la zero când celulele prelevate dintr-un organism adult au fost reprogramate pentru a reveni la structura unei celule suşă. Pentru descoperirea procesului de transformare a celulelor adulte în celule suşă, John Gurdon, de la Universitatea Cambridge, şi Shinya Yamanaka, de la Universitatea Kyoto, au câştigat premiul Nobel pentru Medicină în 2012.

Pentru a face descoperirea, Steve Horvath a cercetat ADN-ul a aproximativ 8.000 de mostre care includeau 51 de tipuri de celule şi ţesuturi sănătoase şi canceroase.
„Ceasul biologic” a indicat faptul că, în timp ce numeroase celule sănătoase îmbătrânesc în acelaşi ritm cu vârsta biologică a corpului, altele au o rată a îmbătrânirii mai mare sau mai mică.
Mai exact, profesorul american a urmărit modul în care procesul de metilare, care modifică structura chimică a ADN-ului, variază odată cu vârsta.
Astfel, Steve Horvath a descoperit că metilarea a 353 de markeri ADN variază semnificativ odată cu vârsta şi că poate fi folosită exact ca un „ceas biologic”.
Metilarea ADN este un eveniment molecular care împiedică „lectura“ bazelor chimice şi influenţează modul de „exprimare“ a genelor, se explică într-un articol publicat pe Descopera.ro.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!