Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Cutremurele din Vrancea: Când se produc la o adâncime mai mare de 130 km, energia este direcţionată către Chişinău şi Moscova

Publicat 19:49 | 08 oct. 2013 // Elldorscop, România, Ştiinţă // 1.175 vizualizări

„Vrancea are o caracteristică interesantă: până la 110 kilometri adâncime, energia este canalizată către Bucureşti şi Sofia, ca în 1977.
Dacă adâncimea producerii cutremurului este mai mare de 130 de kilometri, energia e direcţionată către Chişinău şi Moscova, cum s-a întâmplat în 1940, cu efecte devastatoare la Focşani, Panciu şi în alte localităţi din Moldova”, a explicat Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, citat de Jurnalul.ro.

Potrivit specialistului, este posibil ca, în funcţie de adâncimea la care se produc, cutremurele din Vrancea să aibă intensitate mai mică în epicentru, dar tragediile să se producă în alte părţi.

Cutremurul din 1940 a avut adâncimea H=133 km. A distrus complet oraşul Panciu şi s-a simţit până la Moscova. „Axa pe care intensitatea acelui cutremur a fost mai mare include Vrancea, Chişinăul şi ajunge până la Moscova. Cutremurele de suprafaţă au loc doar acolo unde există falii. La noi se produc cele de adâncime. Scara Richter se blochează la 8,41 de grade, de aceea folosim şi alte scări pentru măsurători”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

 

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!