Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Furtună magnetică: Fluxul de masă coronală, ejectată de Soare, se apropie de Pământ

Publicat 18:22 | 02 oct. 2013 // Mapamond, Ştiinţă // 977 vizualizări

explozie-solara-eruptie-Xsolar-flare-eruptingFluxul de masă coronală, ejectat în noaptea de duminică spre luni de Soare, a provocat o furtună magnetică de putere moderată, potrivit datelor Centrului de Prognoză a Climei Spaţiale al Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice din SUA (NOAA), relatează RIA Novosti.

În noaptea spre luni, după cum au precizat experţii americani, s-a produs o ejecţie a unui flux important de plasmă, cât jumătate din discul solar, amintind de o omidă uriaşă.

Norul compus din sute de milioane de tone de plasma solară se aşteaptă să ajungă miercuri (2 octombrie) în apropierea Terrei, potrivit agenţiei de presă menţionate.

Conform NOAA, indicele Kp de tulburări geomagnetice se ridică în prezent la 6 unităţi, dar ar mai putea creşte, nu însă semnificativ, în următoarele ore. Indicele Kp exprima activitatea geomagnetică, pe o scara de la 1 la 9. Un indice de minimum 5 semnifică o furtună geomagnetică de mică putere.

Furtuna magnetică a generat aurore luminoase pe cer în nordul Canadei şi în Scandinavia.

Medicii atrag atenţia că, uneori, furtunile magnetice sunt însoţite de dureri de cap, migrene, palpitaţii, insomnie, o stare scăzută de vitalitate, căderi de tensiune.

Oamenii de ştiinţă atribuie aceste modificări din organismul uman faptului că fluctuaţiile câmpului magnetic încetinesc fluxul de sânge capilar şi atunci debutează hipoxia tisulară (aport insuficient de oxigen la nivelul ţesuturilor).
(autor: Lilia Traci, editor: Flori Tiulea)

Agerpres

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!