Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Întrevederea Iurie Leancă – Evgheni Șevciuk în Germania (foto)

Publicat 20:00 | 30 oct. 2013 // Politică, Radar, Republica Moldova // 883 vizualizări
Foto: Guvernul RM

Foto: Guvernul RM

Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a avut o întrevedere cu liderul administraţiei separatiste de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, miercuri, 30 octombrie, în Germania.
Întâlnirea Iurie Leancă – Evgheni Șevciuk s-a desfăşurat în marja conferinței „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, organizată la Landshut, Germania, de Misiunea OSCE, Președinția Ucrainei în cadrul OSCE și Guvernul german.
La discuţie au participat președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Cojara, și ministrul de stat în Ministerul Federal de Externe al Germaniei, Michael Link. Foto:

Iurie-Leanca-Evgheni-Sevciuc-reprez-OSCE-Ucraina-intrevedere-Germania

 “Părțile s-au axat pe subiecte legate de libertatea circulației, posibilitatea deschiderii podului în satul Gura Bîcului și aspecte privind facilitarea transportului de pasageri și mărfuri”, relatează Serviciul de presă al Guvernului de la Chişinău.

“Prim-ministrul Iurie Leancă a informat despre schimbările în legislația moldovenească potrivit cărora sunt anulate sancțiunile administrative pentru locuitorii din stânga Nistrului care călătoresc în baza pașapoartelor străine. Totodată, premierul a confirmat că deschiderea oficiilor Biroului de Migrație și Azil nu va crea niciun obstacol pentru libertatea circulației populației din regiunea transnistreană.
Participanții la discuție au salutat decizia Chișinăului și argumentele aduse de premierul Iurie Leancă potrivit cărora hotărârea nu comportă aspecte legate de controlul la frontieră”, se spune în comunicatul oficial.

Potrivit sursei, premierul Iurie Leancă “a vorbit despre Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de Liber Schimb Comercial cu UE, menționând că noile reguli de efectuare a comerțului și exporturilor vor aduce beneficii oamenilor de afaceri, inclusiv celor din stânga Nistrului.
Șeful Executivului a propus ca antreprenorii din regiunea nistreană să se întâlnească în cadrul unui subgrup de lucru cu experți din care să facă parte și specialiști de la Bruxelles.
El a subliniat că regulile preferențiale de export în UE vor fi păstrate pentru întrepinderile transnistrene pentru următorii doi ani”.

“În cadrul unei alte întrevederi cu participarea reprezentanților în formatul 5+2 de negocieri, actorii internaționali au îndemnat autoritățile de la Tiraspol să țină cont de evoluțiile din regiune, astfel încât Transnistria să nu deriveze în autoizolare”, mai informează Serviciul de presă al Guvernului moldovean.
Premierul Iurie Leancă a solicitat organizarea unei misiuni internaționale de monitorizare a situației din Zona de Securitate, cu implicarea experților neutri, în vederea identificării și prevenirii focarelor de tensiune.

Participanții la întrevedere, conform sursei oficiale, s-au pronunțat în favoarea desfășurării regulate a întâlnirilor în formatul 1+1 (Chişinău şi Tiraspol), pentru evitarea acțiunilor bilaterale și a tensiunilor în Zona de Securitate de pe Nistru.

Iurie-Leanca-in-GermaniaÎn deschiderea conferinţei din Germania, Iurie Leancă a suibliniat că dialogul Chişinău-Tiraspol „trebuie să fie unul permanent” şi că „între oamenii de pe cele două maluri ale râului Nistru nu există diferențe, neînțelegeri sau ostilități”.
„Businessul și oamenii nu trebuie să sufere din considerente politice”, a declarat Iurie Leancă. Premierul a propus crearea unui sub-grup de lucru cu privire la comerț și exporturi, activitatea căruia să fie supervizată de conducere, după ce a menţionat că “problema-cheie, la această oră, pentru populația și oamenii de afaceri din regiune este comerțul” și că “pentru Guvern este principial să asigure comerțul liber pentru toate întreprinderile din stânga Nistrului, inclusiv cu țările din Uniunea Europeană”.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!