Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Nadina Lisnic: Jucătorul disperat (opinie)

Publicat 20:12 | 26 oct. 2013 // Geopolitică, Mapamond, Opinii, Radar // 1.280 vizualizări

Oras-cladiri-furtunaNadina Lisnic

Ceea ce numim noi „lumea modernă” este o competiţie continuă între „puterile lumii”.

Dacă e să facem o comparaţie cu perioada antică sau medievală, în pofida conflictelor teritoriale din Orientul Mijlociu, statele din ziua de azi sunt preocupate mai puţin de extinderea teritoriului şi sunt mai concentrate pe dezvoltarea capacităţilor care ţin de administrarea internă statală şi a sectoarelor de importanţă vitală.

Uniunea Europeană a fost fondată pentru a facilita şi a oferi statelor membre cele patru libertăţi de circulaţie (a persoanelor, a bunurilor, a capitalului şi a serviciilor), aceasta presupunând o colaborare neconcurenţială între state.
Lucru care oarecum mi se pare că limitează spiritul de dezvoltare completă al unui stat şi îmi aminteşte de URSS, când ţările membre erau limitate la dezvoltarea unui anumit sector, cerut de Moscova.

Totuşi, spiritul concurenţial nu poate fi anihilat nici măcar între persoane, nu tocmai între ţări. Aşa cum şi prim-ministrul britanic, David Cameron, a declarat recent, lipsa competiţiei înseamnă lipsa stimulului pentru dezvoltare şi nu e firesc să fie anihilat, nici măcar în cadrul unei uniuni.

Concurenţa are şi ea regulile ei – de la cele referitoare la societăţi, stipulate prin legi, până la cele interstatale, prevăzute prin acorduri şi tratate. În momentul în care vorbim de un stat întreg, nu putem accepta o atitudine neloială a vreunui semnatar, mai ales dacă şi cetăţenii celorlalte state devin victime ale excesului de zel al serviciilor secrete al partenerului neloial.

De câţiva ani avem parte de multe dezvăluiri legate de politica SUA şi de acţiunile de după cortină pe care acestea le întreprind în detrimentul altor state, valul masiv de informaţie începând acum câţiva ani cu declaraţiile făcute şi documentele dezvăluite publicului de reţeaua Wikileaks şi căpătând o nouă amploare acum câteva luni, odată cu declaraţiile făcute de fostul angajat CIA şi colaborator NSA Edward Snowden.

În urma tuturor acestor noi dezvăluiri, începe să mi se pară tot mai veridică teoria conform căreia atentatele care au avut loc în SUA pe 11 septembrie 2001 ar fi fost organizate chiar de către conducerea de la Washington.

În numărul 1128 al revistei Science&Vie este publicat un articol detaliat şi bine argumentat cu privire la întâmplările de atunci şi teoria complotului este singura explicaţie ştiinţifică a multor nelămuriri legate de modul şi unghiul în care turnurile s-au prăbuşit, explozia de la baza turnurilor, care a precedat momentul coliziunii avioanelor cu peretele construcţiilor şi multe alte detalii tehnice care nu pot fi decât bine puse la punct de cineva autorizat.

Ni s-ar părea că doar ruşii pot simula atentate cecene, omorându-şi cetăţenii, şi americanii nu!?
În cazul SUA, miza a fost extrem de mare şi obiectivul ales nu a fost deloc întâmplător. Dacă într-adevăr a fost Al-Qaeda, care declara că nu tolerează politica americană, de ce ar viza World Trade Center, unde se aflau cetăţeni ai multor state şi de ce nu ar revendica, mai ales, atentatul!? Şi de ce Pentagonul, în urma unei încercări eşuate de atac, a rămas în bună-funcţionare şi cu activitatea netulburată?

Următoarea întrebare logică care poate apărea ar fi astfel: ce ar avea de câştigat SUA de pe urma acestei tragedii? După 12 ani de la atacul „terorist”, evoluţia conduitei politicii externe a SUA devine tot mai pregnantă.

Sacrificând un nod de interese internaţionale, prin atacul din 11.09.2001, SUA au atras interesul şi complicitatea multor ţări importante. Folosindu-se de empatia lor, şi-au dezvoltat bine structurile care trebuiau să se preocupe de securitatea statului, semnând acorduri prin care şi-a garantat multe libertăţi şi acces la informaţii, dar care au început să „viruseze” suveranitatea şi intimitatea multor state.

Aceste lucruri întâmplându-se într-o perioadă în care SUA au fost clătinate de uraganul Katrina în 2005, apoi îngenuncheate de criza financiară începută în 2008, în timp ce China se dezvoltă continuu şi devine un adversar de temut (frică exprimată recent de către SUA prin adoptarea unei legi, în martie a.c., de către Congres prin care se interzice oricărui cetăţean chinez să intre într-un imobil al agenţiei NASA), iar Rusia îşi menţine politica expansionistă fie teritorial, fie exercitându-şi influenţa în cadrul conflictelor armate.

Aceste acţiuni neloiale ale SUA pot fi evidenţierea unei slăbiciuni interne şi a unei stări politice şi economice care se vor întremate prin orice mijloace şi guvernul american chiar caută orice soluţie – misiuni în spaţiu în speranta găsirii unei posibilităţi de extragere şi exploatare a resurselor naturale necesare pe Pământ; implicare în conflictele armate ale ţărilor cu resurse de petrol sau de metale radioactive; investiţii în cercetările ştiinţifice, de la cele biochimice până la cele ofensive; extinderea umbrelei protectoare americane peste ţările europene; urmărirea abuzivă a activităţii ţărilor şi liderilor importanţi ai lumii şi folosirea informaţiilor în avantajul politicii americane.

După scandalul iscat de confesările lui Edward Snowden şi a îngrijorării create în rândul executivelor celor mai importante ţări din lume, ar fi de dorit ca măsurile şi vigilenţa în privinţa acţiunilor SUA să nu se rezume doar la crearea unui cod de bună conduită şi cooperare, aşa cum a decis la 25 octombrie a.c. Consiliul European la Bruxelles, cu participarea implicită a lui Francois Hollande şi Angela Merkel, două dintre victimele scandalizate ale interceptărilor abuzive ale NSA.

Admirăm multe lucruri la SUA şi multe dintre simbolurile acestei ţări au fost admirate, mai ales în ţările foste socialiste, dar practicile dovedite recent nu se deosebesc de cele folosite de comunişti, care totuşi nu pretindeau a apăra şi respecta drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!