Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

NASA este boicotată de astrofizicieni americani după ce a refuzat să primească cercetători chinezi

Publicat 01:17 | 09 oct. 2013 // Mapamond, Ştiinţă // 893 vizualizări

Update: NASA şi-a anulat decizia în privinţa savanţilor chinezi

NASAAstrofizicieni americani au decis să boicoteze o importantă conferinţă de astronomie a NASA, în noiembrie, pentru a protesta faţă de decizia agenţiei spaţiale de a împiedica participarea unor cercetători chinezi, decizie ce-a invocat securitatea naţională americană, relatează Agerpres, cu referire la AFP.

Această decizie, foarte rară, relatată mai întâi de presa britanică, a fost confirmată pentru AFP de către Geoff Marcy, profesor de astronomie la Universitatea Berkeley din California, unul dintre iniţiatorii acestui boicot.
În opinia sa, excluderea cercetătorilor chinezi este ”total ruşinoasă şi contrară eticii”.
”Nu pot, în mod sincer, să particip la o conferinţă care discriminează în acest mod”, scrie profesorul Marcy într-un e-mail adresat organizatorilor conferinţei pe tema descoperirilor de exoplanete cu telescopul american Kepler.
”Această conferinţă se referă la planete care se află la mii de miliarde de kilometri, cu nici un aspect legat de securitatea naţională”, a mai spus Geoff Marcy.

NASA a respins cererile de participare a cercetătorilor chinezi la conferinţă pe baza unei legi adoptate în martie de Congresul SUA care îi interzice oricărui cetăţean chinez să intre într-un imobil al agenţiei spaţiale şi ”nu poate face altfel”, a explicat pentru AFP John Logsdon, fost director al Space Policy Institute din Washington şi membru actual al comitetului consultativ al NASA.

Iniţiat de republicanul Frank Wolf, textul legii vizează combaterea spionajului. Având în vedere puternicul sentiment antichinez ce domneşte în Congres, ”Casa Albă a decis să nu meargă împotriva reprezentantului Wolf”, a adăugat Logsdon, reamintind că ”unii aleşi cred că SUA vor fi în război cu China în zece ani”.

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!