Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

NASA şi-a anulat decizia în privinţa savanţilor chinezi

Publicat 19:01 | 21 oct. 2013 // Mapamond, Ştiinţă // 824 vizualizări

NASAAgenţia spaţială americană (NASA) şi-a anulat decizia de a-i exclude pe cercetătorii chinezi de la o conferinţă de astronomie organizată într-un centru al său, după ce astronomii americani au anunţat că vor boicota evenimentul, a anunţat luni, 21 octombrie, agenţia de presă oficială chineză, informează Mediafax.

NASA a respins iniţial cererile de acreditare ale oamenilor de ştiinţă chinezi la un colocviu consacrat descoperirii de exoplanete, la începutul lunii noiembrie, în centrul său Ames din California, spunând că a luat această decizie din cauza naţionalităţii acestora şi că a fost obligată să procedeze astfel de o lege federală.

La rândul său, Frank Wolf, autorul legii la care se refereau funcţionarii centrului Ames, a spus că aceştia „au interpretat eronat” textul care „nu impune nicio restricţie la nivelul activităţilor cetăţenilor chinezi, cu condiţia ca ei să nu fie reprezentanţi oficiali ai guvernului”.

În faţa acestei polemici, Charles Bolden, directorul NASA, a spus, pe 11 octombrie, că această situaţie este „regretabilă” şi a promis că va revedea cererile de acreditare depuse de savanţii chinezi, după ce guvernul federal îşi va relua activitatea.

Un comitet al NASA le-a scris, ulterior, celor şase astronomi chinezi vizaţi, pentru a-i informa că şi-a schimbat poziţia, a precizat agenţia China Nouă.

Decizia iniţială a NASA a provocat un val de indignare în comunitatea ştiinţifică şi i-a determinat pe mai mulţi astronomi americani de prim rang, precum Debra Fisher, de la Universitatea Yale, să anunţe că vor boicota acel colocviu în semn de protest. (NASA este boicotată de astrofizicieni americani după ce a refuzat să primească cercetători chinezi)

Ministerul chinez al Afacerilor Externe a protestat la rândul său, spunând că excluderea celor şase cercetători este una „discriminatorie” şi reamintind faptul că politica nu îşi are locul în cazul întrunirilor pur academice.

O mare parte din agenţiile federale ale SUA au fost închise la începutul lunii octombrie din cauza blocajului bugetar din Congres, iar 97% din totalul angajaţilor de la NASA au fost obligaţi să intre în concediu fără plată.

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!