Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Nicolae Timofti participă la summitul CSI din Belarus, unde va face un anunţ important

Publicat 21:26 | 24 oct. 2013 // Politică, Radar, Republica Moldova // 1.165 vizualizări

Nicolae Timofti va anunţa la summitul CSI că Republica Moldova îşi va crea propriile medalii pentru veteranii de război, fără însemnele Secera şi Ciocanul.

Foto: cis.minsk.by

Foto: cis.minsk.by

Președintelui Nicolae Timofti va participa vineri, 25 octombrie, la summitul șefilor de stat din Comunitatea Statelor Independente (foste sovietice, CSI), care se desfăşoară la Minsk, Belarus.

Preşedintele Nicolae Timofti “percepe reuniunea de la Minsk ca pe o oportunitate de a consolida relațiile bilaterale pe care Republica Moldova le are cu țările care fac parte din CSI”, a declarat consilierul prezidenţial Vlad Ţurcanu la un briefing susţinut la 24 octombrie.

Șefii de stat din CSI vor examina chestiuni care vizează colaborarea în domeniul turismului, lupta cu criminalitatea organizată și traficul de droguri, pregătirea unor manifestări consacrate împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit lui Vlad Ţurcanu, “în această din urmă chestiune, președintele Timofti va exprima rezerve față de propunerea Federației Ruse de a fi instituită o medalie în cadrul CSI pe care se regăsesc simbolurile comuniste Secera și Ciocanul”.

Republica Moldova nu este împotriva instituirii unei medalii pentru veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, însă președintele Nicolae Timofti le va explica omologilor săi că Republica Moldova nu poate accepta o medalie pe care ar fi gravate Secera și Ciocanul din cauză că un partid de la Chişinău, al comuniştilor, folosește aceste simboluri în scopuri politice.

În opinia şefului statului moldovean, anunţată de Vlad Ţurcanu, “ar trebui evitată folosirea acestei simbolistici din cauza pagubelor imense, umane și materiale, pe care le-a produs regimul sovietic”.

În consecinţă, Nicolae Timofti va anunţa la summitul CSI că Republica Moldova îşi va crea propriile medalii destinate veteranilor de război, fără însemnele Secera şi Ciocanul. 

Putin-Lukasenko-summit-CSILa 24 octombrie, la Minsk s-au convocat în şedinţă miniştrii de Externe din CSI. Şefa diplomaţiei moldovene, Natalia Gherman, n-a participat la şedinţă, ea aflându-se în vizită la Bruxelles, împreună cu premierul Iurie Leancă.

Tot joi a avut loc şi reuniunea Consiliului economic euroasiatic în format extins: preşedinţilor Belarusului, Kazahstanului şi Rusiei (foto) li s-au alăturat liderii Armeniei, Tadkikistanului, Ucrainei, precum şi reprezentantul Kârgâzstanului, potrivit agenţiei Belta, citată pe site-ul oficial al CSI.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!