Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Rusia face încă o încercare de a bloca asocierea cu UE a statelor ex-sovietice

Publicat 20:52 | 11 oct. 2013 // Mapamond // 866 vizualizări

Nou: Rusia pune capăt controalelor vamale întărite pentru importurile lituaniene

RusiaÎn timp ce Ucraina se îndreaptă spre un acord cu UE, Rusia a blocat unele importuri şi a trimis recent mii de soldaţi pentru exerciţii militare în apropierea graniţelor celor trei state baltice care au aderat la blocul comunitar în 2004, relatează Bloomberg, citată de Mediafax.

Pactul de asociere UE-Ucraina urmează să fie semnat luna viitoare în Lituania, la Vilnius, alături de acorduri similare ale Uniunii cu Georgia şi Republica Moldova.
Acordul ar fi un nou pas al Ucrainei în încercarea de a se elibera de fostul său stăpân sovietic şi implică riscuri pentru ambele părţi.
Pentru Putin, acordul este un pericol pentru planul său de a crea un bloc economic care să rivalizeze cu UE, comentează agenţiile de presă citate.
Un sfert din exporturile Ucrainei merg în Rusia şi o proporţie similară în UE, potrivit institutului de statistică de la Kiev.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a blocat şi importurile de lactate din Lituania, motivând că există probleme de siguranţă.
La 10 septembrie, Serviciul sanitar rus a interzis orice import de produse vinicole din Republica Moldova pe piaţa Federaţiei Ruse.
Pe de altă parte, Rusia este pregătită să reducă cu 30% taxele vamale aplicate exporturilor de gaze în Armenia, ţară care a renunţat luna trecută la planurile de asociere cu UE, optând pentru uniunea vamală cu statul rus.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!