Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Părinţi şi copii: Activități de toamnă pentru familie

Publicat 18:58 | 02 nov. 2013 // Accente Info, Racursiu, Radar, Social // 2.430 vizualizări

Invitatul Elldor.Info

Toamna-frunze-banca-parcSvetlana Gavriliuc,
mamă şi autoarea site-ului Agenda Mamei (www.agendamamei.ro)

Toamna este cel mai colorat, bogat și activ anotimp al anului. Există o mulțime de activități de toamnă pe care le puteți încerca împreună cu familia și in mod special cu cei mici.

Una dintre cele mai frumoase activități de toamnă este plimbarea prin parc/pădure/grădina botanică. Copiii vor fi fascinați să admire miile de nuanțe de galben și maroniu ce se contopesc armonios în frunzișul uscat al copacilor.
Este sezonul potrivit pentru a-i învăța pe cei mici cât mai multe despre mediul înconjurător.

Adunând împreună cu copiii frunzele căzute și analizând marimea și forma acestora, îi puteți învăța să identifice cât mai multe specii de arbori. Culegând conuri, puteți discuta cu copilul despre conifere și despre particularitațile lor.

O plimbare de toamnă prin parc poate fi nu numai educativă, dar si distractivă. În timpul plimbărilor puteți să alergați împreună cu copiii printre frunzele foșnitoare, să adunați frunzele căzute într-o grămadă și să săriți în mijlocul ei, să aruncați frunzele în sus ca și cum ar ninge sau pur și simplu să vă tăvăliți in frunze și să vă bateți cu ele.

Culesul de frunze căzute, castane, ghinde și conuri poate fi la fel de distractiv. Mai mult decât atât, toate aceste roade ale naturii ne pot duce într-o lume mirifică a colajului, dezvoltând creativitatea și imaginația celor mici.

Iată câteva idei pentru colaje de toamnă:
Cartea frunzelor – Folosind frunzele adunate, realizați un caiet/carte despre frunze, în care puteți scrie sub fiecare frunză numele arborelui, precum și câteva informații relevante despre acesta;

Tablouri de toamnă pictate cu amprentele frunzelor (link) – Cu ajutorul acuarelelor și al unei pensule, colorăm frunzele și apoi le aplicăm pe o coala de hârtie de dimensiunea dorită, apăsând usor. La final, ridicăm frunzele şi admirăm amprentele obținute. Prin această tehnică se pot crea o multitudine de tablouri, de la cele mai simple pana la adevărate opere de artă;

Coronițe din frunze – Împletirea unei coronițe din frunze este un colaj simplu și distractiv, în special pentru fetițe;

Pădurea aurie (link) – Un colaj ce implică multă imaginație și multe frunze uscate (foto);

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Colorarea conurilor (link) – de asemenea, poate fi o activitate interactivă și distractivă pentru cei mici.
Brăduți din conuri de pin este un colaj simplu și ușor de realizat chiar și pentru copii de 1-2 ani. Pentru a realiza un asemenea colaj aveți nevoie de conuri de pin, acuarele non-toxice pentru cei mici și o pensulă;

Personaje din castane și ghinde: iepuraș, ursuleț, buburuză, arici, păianjen, omidă.

Castanele și ghindele sunt un alt material deosebit de interesant pentru colaje de toamnă. Acestea pot fi găurite, colorate, lipite.
În timpul creării unui colaj puteți cânta celui mic sau împreună cu el un cântec de toamna, puteți învăta și recita poezii specifice acestui anotimp.
O comunicare artistică de acest gen este una benefică în dezvoltarea unui copil.

Joaca cu roadele naturii este o altă activitate interesantă pentru cei mici. Iată ce jocuri de toamnă puteți practica cu cei mici:
Sortarea de nuci, ghinde și castane;
Aranjarea frunzelor în funcție de mărime;
Aranjarea castanelor (sau a nucilor, a ghindelor) în căsuța lor, folosind tava de brioşe și un clește de bucătărie;
Introducerea castanelor, ghindelor și a nucilor în pușculița uriașă.
Pentru a obține o astfel de pusculiță uriașă folosiți o cutie de pantofi, în capacul careia realizați una sau mai multe găuri de marimea unei castane, a unei nuci sau a unei ghinde. Copilul va fi curios să descopere în care dintre găuri încape o ghindă, în care o castană.

Atât joaca cu roadele naturii, cât și procesul de realizare a unui colaj de toamnă implică munca cu obiecte mici, o activitate extrem de importantă în dezvoltarea motricității fine pentru cei mici.

Pentru a ne bucura o perioadă mai indelungată de roadele naturii, adunate în timpul plimbărilor, este necesar să respectăm câteva reguli de păstrare a acestora.
Așadar, frunzele trebuie spălate, scuturate bine de apă și călcate la o temperatură maximă pe ambele părți. În cazul în care una sau mai multe frunze s-au rupt, acestea nu trebuie aruncate, ci marunțite și folosite ca material pentru colaj în imitarea nisipului sau a frunzişului.
Conurile și cojile de nuci nu au nevoie de un tratament special pentru a fi păstrate în timp. Castanele si ghindele, însa, trebuie spălate și uscate la temperatura camerei, departe de orice sursă de caldură, altfel există riscul ca acestea să se deterioreze.
Crenguțele aduse în casă trebuie date cu lac sau cu soluție specială de tratare a lemnului.

Indiferent ce activitate de toamna alegeți, important este ca timpul petrecut împreună cu familia și în special cu cei mici să fie unul de calitate și să nu uitați că “Cel mai bun joc care există, jucăria cea mai amuzantă, sunteți voi, părinții!” (Dr. Monte Bail, părinte și psihiatru, Toronto).

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!