Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Asteroid nou, descoperit de cercetătorii de la Galaţi Ovidiu Tercu și Alex Dumitriu

Publicat 23:56 | 23 nov. 2013 // Elldorscop, Mapamond, Radar, România, Ştiinţă // 1.185 vizualizări

Aceiaşi cercetători au descoperit în septembrie două stele variabile – Galaţi V1 şi Galaţi V2.

agenda.ro

agenda.ro

Ovidiu Tercu și Alex Dumitriu, de la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii Galați, au descoperit un asteroid nou, pe teritoriul constelației Taurul.

Acesta este primul asteroid descoperit dintr-un observator astronomic din România, fiind o realizare integral românească, anunţă Observatorul Astronomic Galaţi.

Asteroidul 2013 UX11, cu un diametru estimat la 2-2.5 kilometri, face parte din Centura Principală de Asteroizi, care se găsește între orbitele planetelor Marte și Jupiter. A fost calculată și perioada de rotație a asteroidului în jurul Soarelui, aceasta fiind de aproximativ 4.2 ani tereștri.

astrogalati.wordpress.com

astrogalati.wordpress.com

Ovidiu Tercu

Ovidiu Tercu

Ovidiu Tercu și Alex Dumitriu au descoperit asteroidul în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2013, în imaginile făcute cu telescopul principal al Observatorului Astronomic, cu diametrul oglinzii principale de 40 cm.
Imediat după acest lucru, au fost raportate primele poziții (coordonate cerești) ale noului asteroid către Minor Planet Center.
Pentru a contribui la o determinare a orbitei asteroidului, acesta a fost reobservat și în alte două nopți.
De asemenea, la cererea cercetătătorilor de la Galaţi, asteroidul a fost observat și de către un observator astronomic din Marea Britanie.

În luna septembrie, Ovidiu Tercu și Alex Dumitriu au descoperit două stele variabile, care au fost denumite Galaţi V1 şi Galaţi V2.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!