Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Cometa Ison poate exploda zilele viitoare. Savanţii nu cunosc cât de periculos ar fi pentru Pământ (video)

Publicat 20:14 | 19 nov. 2013 // Elldorscop, Radar, Ştiinţă // 1.543 vizualizări

Cometa

Cometa gigantică Ison, vizibilă deja şi de la noi cu ochiul liber, dar mai bine printr-un binoclu, în orele dimineţii, se poate dezintegra la 28 noiembrie, când se va afla în punctul cel mai apropiat de Soare.

O asemenea posibilitate, luată în calcul de astronomi, este semnalată într-un articol publicat de 7sur7.be şi citat de Agerpres.

La 28 noiembrie cometa se va afla în punctul cel mai apropiat de Soare al traseului său, la o distanţă de 1.800.000 km de steaua noastră.

Dacă Ison nu va rezista acestei apropieri şi va exploda, vom fi martorii uneia dintre cele mai mari explozii înregistrate vreodată, urmată de o ploaie de meteoriţi.

7sur7.be

7sur7.be

Savanţii nu pot spune acum pe cât de periculoase pot fi explozia şi ploaia de meteoriţi pentru Pământ şi locuitorii săi, deoarece mărimea cometei încă nu este cunoscută cu exactitate. În următoarele zile, când Ison se va apropia mai mult de Soare, gheaţa din compoziţia cometei va reflecta lumina, iar dimensiunile corpului ceresc vor putea fi aflate cu mai multă exactitate.

Mai există şi un scenariu ce prevede dispariţia rapidă a cometei – Ison poate fi atrasă puternic de Soare şi va exploda lovindu-se de acesta. Dacă nu va exploda, evitând apropierea critică de Soare, cometa îşi va continua traseul în spaţiu.

Deocamdată, Ison îşi sporeşte tot mai mult strălucirea pe cerul Terrei. Astronomi ruşi au anunţat că, la 14 noiembrie, lumina cometei a erupt brusc, luminozitatea crescându-i de aproape 16 ori într-un interval de doar 48 de ore.
Savanţii din Rusia (“Звездное общество- IAU А79“) au presupus că acest flash putea fi provocat de deteriorarea unui sector al cometei. Respectiv, a fost dezgolită o nouă porţiune a nucleului din gheaţă al cometei care să reflecte lumina Soarelui, iar Ison şi-a mărit luminozitatea.

Cometa Ison filmată de la Observatorul Astronomic Galaţi (România):

Astronomii ruşi Vitali Nevski şi Artiom Novicionok, de la Observatorul Astronomic din Kislovodsk, au descoperit cometa Ison la 20 septembrie 2012 şi au numit-o “Ison” după numele telescopului (40 cm) prin care au detectat-o.

Dacă nu va exploda la 28 noiembrie, la 26 decembrie 2013 cometa Ison va trece la o distanţă minimă faţă de Pământ, de aproximativ 64.2 milioane de km. Ca o comparaţie, distanţa medie Pământ – Lună este de 384.000 km, explică astronomii de la Observatorul Galaţi.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!