Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Fragmente ale satelitului GOCE ar fi căzut în Oceanul Pacific

Publicat 15:21 | 11 nov. 2013 // Mapamond, Radar, Ştiinţă // 658 vizualizări
Satelitul GOCE. Foto: ESA

Satelitul GOCE. Foto: ESA

Satelitul GOCE, lansat în 2009 de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), s-a dezintegrat în straturile superioare ale atmosferei terestre, iar fragmente ale acestuia ar fi căzut în Oceanul Pacific, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, potrivit agenţiilor de presă internaţionale.

ESA n-a precizat locul exact unde este posibil să fi căzut fragmentele de satelit, dar a declarat că nu există semnale despre daune. Armata SUA ar fi estimate însă că fragmente ale satelitului ar fi căzut în Oceanul Pacific, la aproximativ 400 km sud de Insulele Falkland (Malvine).

Potrivit unui responsabil ESA, satelitul a intrat în atmosfera Pământului deasupra teritoriului dintre Siberia, partea de vest a Oceanului Pacific, partea de est a Oceanului Indian şi Antarctica.

GOCE, cu o lungime de 5,3 metri şi greutatea de peste o tonă, a fost lansat în martie 2009 de pe cosmodromul Pleseţk din Rusia, cu ajutorul unei rachete ruseşti Rokot. Satelitul a furnizat date pentru întocmirea unei hărţi privind gravitaţia Pământului şi informaţii despre evoluţia climei şi a seismelor.

Rămas fără carburant la începutul lunii septembrie 2013, satelitul a cedat în faţa forţei de atracţie a Pământului, prăbuşindu-se.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!