Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Meteoritul de la Celeabinsk, „descifrat” pe baza înregistrărilor amatorilor (video)

Publicat 23:51 | 07 nov. 2013 // Elldorscop, Ştiinţă // 875 vizualizări

Meteorit-Rusia-Celeabinsk-explozie-luminaMeteoritul care s-a prăbuşit în februarie în oraşul rus Celeabinsk avea un diametru de circa 19 metri şi o masă de 12.000 de tone, apreciază cercetătorii care i-au reconstituit caracteristicile şi traiectoria pe baza numeroaselor înregistrări video realizate de amatori şi postate pe internet, relatează AFP, citată de Agerpres.

Meteoritul a intrat în atmosfera terestră cu o energie echivalentă cu cea a 500.000 de tone de TNT (trinitrotoluen) şi, deşi a rănit peste 1.000 de persoane, pagubele ar fi fost mult mai importante dacă nu s-ar fi fragmentat de mai multe ori înainte de a atinge solul, potrivit unui studiu publicat la 6 noiembrie în revista britanică “Nature”.

Analiza acustică a înregistrărilor indică faptul că au avut loc nu mai puţin de 11 fragmentări, iar la 29 km de sol meteoritul iniţial se rupsese deja în circa 20 de bucăţi de rocă, fiecare având în jur de 10 tone.

Un alt studiu internaţional publicat simultan în revista americană “Science” apreciază că doar 4-6 tone din meteoritul iniţial au “supravieţuit” intrării în atmosfera Pământului.
76% din meteorit s-a evaporat, iar cea mai mare parte din ce rămăsese s-a transformat în praf, susţin cercetătorii citaţi de “Science”.

Fragment-mare-meteorit-CeleabinskNu miile de bucăţi de rocă cerească ajunse pe sol au fost cele care au provocat răniţi şi pagube în oraş, ci unda de şoc generată de dezintegrarea meteoritului.

Luna trecută, cercetători ruşi au anunţat că au scos la suprafaţa lacului Cebarkul, din apropiere de Celeabinsk, un fragment uriaş din meteorit, cântărind aproape 600 de kilograme. Cea mai mare bucată din Meteoritul de la Celeabinsk (600 kg) a fost scoasă din lac (video)

Aproape 100 de tone de resturi de meteoriţi cad zilnic pe Terra, fiind însă deja în cea mai mare parte sub formă de praf când ajung la sol. În plus, în 85% din cazuri, aceste resturi sfârşesc cursa în oceanele care acoperă cea mai mare parte a suprafeţei terestre, potrivit savanţilor. Se întâmplă foarte rar ca un meteorit să cadă într-o zonă locuită şi încă şi mai rar să rănească sau să omoare oameni.

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!