Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Savanţii sunt alarmaţi: Soarele pare prea liniştit

Publicat 21:57 | 11 nov. 2013 // Accente Info, Elldorscop, Radar, Ştiinţă // 1.003 vizualizări

SoareleSoarele, aflat în prezent în perioada de maxim a activității sale, conform ciclurilor de 11 ani, “este neobișnuit de liniștit”, susţin savanţi din SUA care monitorizează steaua.

Oamenii de știință afirmă că au înregistrat doar o jumătate din numărul petelor solare care ar fi fost normal să se manifeste.

În plus, ei constată că polii magnetici ai Soarelui sunt “în mod ciudat desincronizați”, informează Agerpres, citând US.News.

Oamenii de știință susțin că în toamna anului 2013 Soarele ar fi trebuit să se apropie de apogeul exploziv al ciclului său aproximativ de 11 ani de activitate — așa-numitul maximum solar.

„Aș avea argumente să susțin că este cea mai slabă perioadă de maximum solar din ultimii 200 de ani”, spune David Hathaway, coordonatorul grupului de fizică solară din cadrul Marshall Space Flight Center (aparținând NASA) din Huntsville, Alabama.

„Nu există niciun om de știință în viață care să mai fi văzut vreodată un ciclu solar atât de slab ca acesta”, susține Andrés Munoz-Jaramillo, care studiază ciclurile solare la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică din Cambridge, Massachusetts.

Savanţii nu înțeleg deocamdată dacă această acalmie este temporară sau reprezintă începutul unei perioade mai lungi de declin al activității solare, care poate contribui la încetinirea procesului de încălzire globală.

Cât priveşte “desincronizarea polilor” semnalată de savanţi, Agerpres notează că, în mod normal, polii magnetici ai Soarelui se inversează cu o periodicitate de aproximativ 11 ani.
În timpul unui asemenea eveniment de inversare a polilor magnetici, câmpul magnetic solar devine din ce în ce mai slab, ajunge la 0 (zero) și apoi apare din nou, însă cu polaritatea schimbată.
Această schimbare a polilor magnetici este notabilă doar pentru că marchează vârful unei perioade de maximum solar, conform lui Douglas Biesecker de la Centrul pentru Mediu Spațial al NASA.

Polul magnetic de nord al Soarelui și-a inversat polaritatea cu un an în urmă, așa că în prezent, din punct de vedere magnetic, are aceeași polaritate ca și polul sud.

Oamenii de știință se declară surprinși dar nu îngrijorați de această desincronizare magnetică. Ei se așteaptă ca polul magnetic sudic al Soarelui să-și schimbe polaritatea în cursul lunii decembrie 2013, conform măsurătorilor privind fluctuațiile de câmp magnetic realizate cu ajutorul sateliților.

Câțiva oameni de știință au speculat că Soarele ar putea să reintre într-o perioadă prelungită de relativă acalmie, spre deosebire de perioada de activitate intensă ce a început odată cu anii ’40 ai secolului trecut.

Dacă se va întâmpla acest fenomen, „ne va mai lăsa loc să respirăm, dar nu va opri definitiv procesul de încălzire globală”, susţine Dr. David Hathaway.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!