Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Zâmbetul misterios al Giocondei lui Leonardo da Vinci este o grimasă de durere

Publicat 22:34 | 12 nov. 2013 // Cultură, Elldorscop, Radar, Sănătate, Şi altele... // 1.192 vizualizări

Mona_Lisa-GiocondaGioconda (“Mona Lisa”, 1503-1506) lui Leonardo da Vinci schiţează o grimasă de durere, dar nu un surâs obişnuit.

Mai mult, Gioconda suferă de hipercolesterolemie – creşterea anormală a nivelului de colesterol din sânge.

Acestea sunt ipotezele prezentate de medicul chirurg Mircea Beuran la conferinţa „Medicina şi pictura”, desfăşurată la Bucureşti, potrivit Mediafax.

Mircea Beuran a menţionat că, în opinia lui Vito Franco, profesor de anatomie patologică la Universitatea din Palermo, Mona Lisa ar fi suferit de hipercolesterolemie.
Franco susţine că în jurul ochiului stâng al chipului pictat se află o pată galbuie, „o colecţie de acizi graşi strânşi sub piele”.
Semnele hipercolesterolemiei pot fi confirmate şi prin lipoame subcutanate la nivelul mâinilor, arată specialistul.

În cadrul conferinţei din 11 noiembrie, doctorul a analizat şi alte picturi celebre: „Operaţia la picior” (1628), de Adrian Brouwer, „Transfuzie de sânge de capră” (1892), de Jules Adler, „Circumcizia” (1661), de Rembrandt, „Portretul unui tânăr” (1482-1485), de Sandro Botticelli ş.a.

Mircea Beuran este medic primar chirurg, profesor la Universitatea de Medicină Bucuresti, şeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, preşedintele Societăţii Române de Chirurgie – filiala Bucureşti şi al Societăţii de Chirurgie de Urgenţă şi Traumatologie din România.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!