Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

De ce muzica lui Wagner provoacă uneori dureri de cap

Publicat 14:04 | 24 dec. 2013 // Elldorscop, Şi altele..., Ştiinţă // 980 vizualizări

Compozitorul german Richard Wilhelm Wagner suferea de dureri de cap recurente, iar durerea sa s-a transformat în muzică, scrie cotidianul francez „Le Figaro”.

WagnerAscultaţi Wagner şi brusc vă cuprinde o puternică durere de cap? Normal, compozitorul a făcut-o special… Aceasta este concluzia unui articol publicat de British Medical Journal, care la apropierea sărbătorilor oferă, conform tradiţiilor, câteva subiecte „ştiinţifice-amuzante” cititorilor săi. În articolul de faţă, cercetătorii germani Karl, Anna şi Hartmut Gobel analizează „Siegfried”, opera pe care compatriotul lor a compus-o fiind stăpânit de migrene violente.

Richard Wagner a suferit de numeroase dureri, însă „cel mai mare blestem” al existenţei sale l-au constituit durerile de cap recurente. Compozitorul a început să lucreze la „Siegfried” în septembrie 1856. „Una dintre cele mai rele suferinţe ale vieţii mele s-a instalat”, a scris Wagner în Memoriile sale, povestind despre zgomotele asurzitoare ce veneau de la un vecin care se ocupa de cositorit. Se pare că durerea sa s-a transferat muzicii pe care o compunea.

Cercetătorii germani s-au aplecat asupra a două scene din actul I. Prima oglindeşte „un episod de durere de cap extraordinar de concentrată şi de pătrunzătoare”. Mime, piticul fierar, îşi mânuieşte arma în ritmul unor pulsaţii muzicale din ce în ce mai intense, devenind chiar dureroase. La apogeu, Mime, care nu reuşeşte să făurească o sabie destul de solidă, îşi exprimă disperarea în legătură cu această „durere fără de sfârşit”.

În ceea ce priveşte scena 3, aceasta evocă „aura” resimţită de numeroase persoane migrenoase. O linie melodică pulsatilă, potrivit cercetătorilor germani, susţinută de „un motiv subdiacent în zig-zag” îl acompaniază pe Mime care-şi cântă detestarea faţă de „lumina respingătoare”. Potrivit autorilor studiului, „textul exprimă perturbările vizuale tipice în timpul aurelor migrenoase”. „Muzica ilustrează acest lucru”, imitând pulsaţiile caracteristice migrenelor, conchid oamenii de ştiinţă.

Sursa: Agerpres

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!