Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

De Crăciun, va ninge pe Marte. Află cum se întâmplă!

Publicat 13:12 | 24 dec. 2013 // Radar, Ştiinţă // 1.155 vizualizări

Pamant-Marte_comparatieMarte va avea parte cu siguranţă de un Crăciun cu zăpadă: va ninge la Polul Sud al planetei, au anunţat specialiştii care studiază fenomenul formării gheţii şi a zăpezii pe acest corp ceresc.

Însă gheaţa şi zăpada de pe Marte nu sunt formate din apă îngheţată, aşa cum se întâmplă pe Terra, chiar dacă roverul Curiosity a descoperit apă pe Marte.
Atmosfera planetei conţine 95% dioxid de carbon şi acest compus este cel care îngheaţă (la minus 128 grade Celsius), formând nori din care se depune zăpadă carbonică, a explicat Takeshi Kuroda, de la Universitatea Tohoku.

zapada-planeta-Marte

Fenomenul are loc în cursul iernii marţiene, deasupra regiunilor polare ale planetei, iar eliminarea în acest fel a unei mari cantităţi de dioxid de carbon din atmosfera marţiană duce la rarefierea ei, la scăderea presiunii atmosferice.

Este un fenomen care nu are echivalent pe Terra; singurele locuri unde probabil se mai întâmplă aşa ceva, unde atmosfera se transformă periodic în gheaţă, în mare parte, se petrece doar pe Pluto şi pe pe satelitul neptunian Triton, spune Paul Hayne, din cadrul  NASA’s Jet Propulsion Laboratory.

Sursa: Descopera.ro

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!