Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Magistrale în umbra rachetelor

Publicat 01:38 | 03 dec. 2013 // Accente Info, Geopolitică, Mapamond, Opinii // 1.004 vizualizări

Sapsan_trenViorel Patrichi

Evident, rușii își urmează propria propagandă de mare putere. În paralel, își modernizează infrastructura de transport și umblă cu țevile Gazprom prin toată Eurasia.

Având în vedere că au crescut solicitările pentru trenuri de mare viteză, pe ruta Sankt-Petersburg – Moscova, vor începe să circule, în toamna anului 2014, trenurile Sapsan (şoimul), care vor avea câte 20 de vagoane. De aceea, s-a hotărât să se facă o comandă către compania Siemens pentru tehnică din noua generaţie.

În viitorul apropiat, trenurile Sapsan modernizate vor sosi în Rusia şi vor începe testările. Apoi, se vor efectua excursii experimentale Sankt-Petersburg – Moscova, după care vor fi puse în funcţiune trenurile regulate de călători.

În componenţa materialului rulant, s-au efectuat o serie de modificări. În vagoanele din faţă, s-au utilat câte 4 şi 6 saloane (cupeuri), unde se pot organiza consfătuiri, folosindu-se tehnică video şi audio.

Conform orarului de iarnă, între Sankt-Petersburg şi Moscova, vor rula şase perechi de trenuri. Durata călătoriei, fără opriri, va fi de 3 ore 40 de minute, cu opriri – 4 ore şi 10 minute. Se intenţionează ca, în vara anului 2014, durata călătoriei cu Sapsan să se reducă la 3 ore şi 30 de minute. În Rusia, exploatarea trenurilor de mare viteză Sapsan a început la sfârşitul anului 2009. Trenurile Sapsan pot dezvolta o viteză de până la 350 de kilometri pe oră, dar pe căile ferate din Rusia, viteza a fost limitată la 250 de kilometri pe oră. Să comparăm cu viteza medie a trenurilor din România pe anul 2012, care a fost de 45 de kilometri pe oră…

Statele Unite ale Americii au început relocarea bazei aeriene de pe aerodromul kîrgîz „Manas” în România. Anunţul referitor la această re-amplasare a fost difuzată pe site-ul oficial al Pentagonului. În locul bazei aeriene, care a fost principalul centru logistic şi de tranzit al NATO din regiune, va fi creat un centru al aviaţiei civile, de construirea căruia se vor ocupa nişte antreprenori turci.

Cu toate acestea, experţii sunt de părere că americanii nu părăsesc Kîrgîzstanul: în această ţară, va fi construită baza Scutului sudic anti-rachetă al NATO, care va acoperi toate ţările din regiunea Asiei Centrale.

Pentagonul a anunţat că Statele Unite ale Americii au informat că militarii americani sunt pregătiţi să se mute de la Centrul de tranzit kîrgîz de pe aerodromul Manas spre baza militară aeriană „Mihail Kogălniceanu”, de lângă oraşul Constanţa din România. Potrivit postului de radio „Svoboda”, acordul semnat de Washington şi Bucureşti în anul 2005 dă dreptul Statelor Unite ale Americii să folosească acest aerodrom, dar şi alte câteva baze militare de pe teritoriul României, pentru depozitarea şi transferul echipamentelor, precum şi pentru instruirea militarilor. Retragerea totală a militarilor americani, conform acordului inter-guvernamental dintre SUA şi Kîrgîzstan, se va finaliza în iulie 2014.

Continuă şi construirea unui nou complex de navigaţie aeriană pe aeroportul „Manas”. Acest complex, care se construieşte acum, este destinat pentru asigurarea zborurilor, iar, în plus, va deveni centrul de comandă al spaţiului de radiolocaţie, constituit de SUA în Kîrgîzstan. Pe lângă complexul de la „Manas”, sistemul include 26 staţii radar, răspândite pe întreg teritoriul republicii (de la Sarî-Taş pe valea Alai, raionul Kadji-Sai, în regiunea Issîk-Kulska, oraşul Tokmak), care, după darea în exploatare, vor monitoriza spaţiul aerian nu numai din Kîrgîzstan, dar şi de pe teritoriile adiacente din China, Kazahstan, Uzbekistan şi Tadjikistan.

În acelaşi timp, la Bişkek, se continuă construirea unei noi ambasade pentru Statele Unite ale Americii. Este vorba de un întreg complex. Unele clădiri vor fi amplasate sub pământ, la o adâncime de 28 de metri.

Acolo, de pe teritoriul centrului de tranzit pentru echipamente, va fi transferată aparatura electronică şi va fi inclusă în sistemul de monitorizare globală „Echelon”. Reprezentanţii oficiali ai Ambasadei SUA declară că această operaţiune este o simplă extensie a activităţii diplomatice.

Rușii susțin că la ambasada americană, lucrează cel puţin 500 de oameni. Spre comparaţie, numărul lucrătorilor din ambasadele americane din unele ţări ca Germania sau Iran, se ridică la 20-30 de oameni, inlcusiv personalul tehnic, iar în ambasadele SUA din Federaţia Rusă sau China, lucrează cel mult 200 de oameni.
Cei 200 de specialişti noi de la Ambasada SUA sunt ofiţeri ai serviciului de informaţii radioelectronice, transferaţi pe ştatele personalului civil şi care au primit statut diplomatic.

Rusia își apără cu disperare fostele colonii din sudul musulman. Deja a livrat spre Kazahstan peste 100.000 de tone de ţeavă pentru gazoductul „Asia Centrală-China”
Lungimea totală a gazoductului Asia Centrală-China depăşeşte 7000 de kilometri şi leagă zăcămintele de gaze din Asia Centrală de sistemul de transport al gazelor din China. În acest gazoduct se află două linii (ţevi) de la zăcământul Samandepe din Turcmenistan, prin Uzbekistan şi Kazahstan. Construirea celei de-a treia linii a gazoductului a început în anul 2012.

TMK este cel mai mare producător de ţevi din Rusia, unul din cei trei lideri de piaţă la nivel mondial. Compania are 24 de combinate în Rusia, SUA, România şi în Kazahstan, cu o capacitate anuală totală de aproximativ 6,5 milioane de tone de ţevi, din care 2 milioane de tone de ţevi OCTG (oil country tubular goods). În anul 2012, TMK a livrat 4,238 milioane tone de ţevi. Acţionarul principal este Dmitrii Alexandrovici Pumplianskii, care deţine 69,68% la TMK. El are o avere estimată la 3,2 miliarde de dolari şi este abia pe locul 35 printre miliardarii din Rusia.

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!