Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Suportul UE de 30 mln euro pentru învățământul vocațional-tehnic din Republica Moldova

Publicat 23:16 | 15 Jan 2014 // Politică, Republica Moldova, RM-UE, Social // 441 vizualizări
Foto: Ministerul Educaţiei

Foto: Ministerul Educaţiei

Republica Moldova va beneficia din partea Uniunii Europene de un Program de suport pentru susținerea reformei în învățământul vocațional-tehnic, în valoare totală de 30 de milioane de euro.

Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Educaţiei. programul constă dintr-un proiect de asistență tehnică cu un buget indicativ de 5 mln euro pentru susținerea reformei și consolidarea capacităților instituționale și un program de suport bugetar în valoare de 25 mln de euro.

Proiectul hotărârii cu privire la inițierea și aprobarea semnării acordului de finanțare pentru suportul bugetar a fost aprobat miercuri, 15 ianuarie curent, de către Guvern.

Ministrul Educației, Maia Sandu, a menționat că necesitatea de specialiști calificați pentru dezvoltarea afacerilor este frecvent invocată de companiile locale și internaționale.

”În acest sens, Ministerul Educației a demarat o reformă ambițioasă a sectorului vocațional/tehnic. A fost elaborată și aprobată o Strategie pentru anii 2013-2020 care prevede sporirea competitivităţii economiei naţionale prin pregătirea forţei de muncă competente şi calificate, în corespundere cu cerinţele actuale şi viitoare ale pieţei muncii”, a spus ministrul.

Pentru implementarea acestei strategii, Republica Moldova va beneficia în perioada 2014 – 2017 de programul de suport din partea Uniunii Europene în valoare de 30 mln euro.

Asistenţa UE va avea două componente:
1. Programul de suport bugetar, cu un buget total 25 mln euro, care vor fi alocate în trei tranşe, conform următorului calendar:
anul 2015 – 3,5 mln euro
anul 2016 – 10 mln euro
anul 2017 – 11,5 mln euro

2. Proiectul de asistenţa tehnică cu un buget indicativ de 5 mln euro, va demara în februarie 2014 și are drept scop consolidarea capacităţilor principalilor actori şi acordarea suportului în procesul de realizare a reformei învăţământului vocaţional/tehnic.

Suportul acordat de UE va contribui inclusiv la crearea a 10 “centre de excelenţă” specializate în domenii ale economiei naţionale, care vor deveni lideri profesionali în domeniul lor de competenţă.
Centrele vor fi selectate în urma procesului de cartografiere a rețelei, în baza unor indicatori, din rândul celor mai performante instituții.
Acestea vor avea rolul de coordonator regional pentru instituțiile arondate în asigurarea curriculară, metodologică și promovarea parteneriatelor eficiente cu agenții economici.
În același timp, vor fi create comitete sectoriale pe șapte domenii ocupaționale, care vor elabora Standarde Ocupaționale și se vor ocupa de analiza pieței muncii.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Lasă un comentariu

Trebuie să fii Logat pentru a comenta.

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!