Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Vitamina D nu ar avea vreun efect protector semnificativ asupra sănătăţii (studiu)

Publicat 22:47 | 24 ian. 2014 // Sănătate, Ştiinţă // 851 vizualizări

Numeroase studii, adesea contradictorii, au fost realizate în ultimii ani privind rolul vitaminei D, despre care se consideră că are un efect protector asupra sănătăţii.

vitamine_insuficienta-testLuarea vitaminei D nu ar avea vreun efect protector semnificativ împotriva bolilor cardiovasculare, cancerului sau fracturilor, potrivit unui studiu publicat vineri, 24 ianuarie, într-o revistă medicală britanică, relatează AFP, citată de Agerpres.

În martie 2013, cercetătorii britanici au demonstrat că luarea vitaminei D de către femeile însărcinate nu are impact asupra sănătăţii osoase a copiilor lor.

O echipă de cercetători neozeelandezi au analizat 40 de studii anterioare pentru a încerca să stabilească rolul vitaminei D în prevenţia mai multor boli. Pentru a putea afirma că aceasta joacă vreun rol, cercetătorii au fixat drept prag o diminuare a riscului cu 15% sau mai mult.

Conform rezultatelor studiului, publicat în revista de specialitate Lancet Diabetes & Endocrinology, luarea de suplimente cu vitamina D duce la o diminuare a riscului de boli cardiovasculare, cancer sau fracturi inferioară pragului de 15%, aşadar neglijabilă.

Doar persoanele vârstnice au beneficiat de vitamina D luată împreună cu calciu, riscul de fractură diminuându-se cu peste 15%.

‘Ţinând cont de aceste rezultate, prescrierea vitaminei D pentru prevenirea infarctului, accidentelor vasculare cerebrale, cancerului sau fracturilor nu este justificată’, subliniază autorii studiului.

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!