Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Evită „capcanele”! Cum să răspunzi reuşit la întrebările din cadrul unui interviu pentru angajare

Publicat 06:45 | 08 feb. 2014 // Elldorscop, Radar, Social // 1.424 vizualizări

„‘Să fii pregătit de un interviu pentru angajare nu înseamnă să exagerezi ori să minţi atunci când dai răspunsurile. Important este să-ţi convingi interlocutorul că eşti motivat şi capabil să ocupi acest post.”

Angajati-barbat-birouSă găseşti de lucru este o sarcină grea în vremurile acestea. Un post vacant poate atrage între 500 până la o mie de aspiranţi în câteva zile, potrivit site-ului pentru locuri de muncă Trabajando-com-Universia. Volumul mare de candidaţi a dus la creşterea numărului de elemente care compun filtrul menit să selecteze candidatul perfect, cât mai repede şi mai eficient posibil, notează vineri ziarul ABC.

Cel mai important este să se evite, pe cât posibil, răspunsurile incoerente, sau cele care nu exprimă ceea ce se simte cu adevărat, pentru că dau impresia că aspirantul nu se simte bine în pielea lui şi este nervos.

Iată câteva din întrebările-capcană care pot distruge un interviu şi cum trebuie evitate:

1. Spune-mi de ce crezi că ar trebui să fii ales tu şi nu altcineva?
Răspunsul tău nu ar trebui să se bazeze doar pe cunoştinţe tehnice, pentru că nu este un criteriu atât de important încât să te diferenţieze de restul candidaţilor. Trebuie să vorbeşti despre experienţa ta, despre abilităţi şi aptitudini orientate spre postul la care aspiri. Unii experţi asigură că cele mai apreciate capacităţi de către cei care recrutează sunt: angajamentul, capacitatea de adaptare la schimbări, comunicarea şi leadershipul.

2. Care sunt cele mai mari defecte ale tale?
Probabil că de multe ori ai răspuns că cel mai mare defect al tău este să fii perfecţionist, un adevărat ‘workaholic’, dar aceste răspunsuri sunt deja comune şi nu aduc o informaţie credibilă şi realistă. Trebuie să te focalizezi asupra defectelor care pot deveni o oportunitate. Dar nici să nu dai un răspuns care să pună în chestiune capacitatea ta de leadership, sau ambiţia profesională.

3. Care sunt realizările tale cele mai importante?
Aici trebuie să răspunzi cu siguranţă şi să dai dovadă de încredere în capacităţile tale. Vorbeşte despre succesele personale pe care le-ai obţinut în experienţa ta profesională, despre provocările cu care te-ai confruntat şi despre studii. La sfârşit trebuie să adaugi ce fel de aşteptări ai şi până unde eşti dispus să mergi pentru a le obţine.

4. Care este părerea ta despre firma noastră?
Este important să ai cunoştinţe ample despre firma la care vrei să te angajezi, despre istoricul, cultura, misiunea, viziunea şi despre care vor fi competenţele tale directe. În acest fel vei demonstra că eşti interesat de firmă şi de postul pentru care aplici. O vizionare a istoricului firmei pe web, sau a ultimelor ştiri, va fi de mare ajutor.

5. Unde te vezi peste 5 ani?
Ceea ce se doreşte să se afle este dacă aspirantul are ţinte bine stabilite şi dacă se ghidează după un plan. Se recomandă să se răspundă despre aspiraţii în mod general, precum munca este o continuă provocare, ceea ce va duce la dezvoltarea profesională şi personală.

6. De ce vrei să lucrezi în firma noastră?
Pentru acest răspuns este necesar să se aibă cunoştinţe despre companie, despre istoricul şi cultura acesteia. Să ai grijă ca argumentele tale să se bazeze pe aceste puncte. Dacă ai făcut o cercetare asupra companiei vei şti care sunt cele mai bune răspunsuri.

7. De ce ai plecat de la ultimul loc de muncă? Ce părere ai despre fostul tău şef?
În niciun caz nu trebuie să critici fostul loc de muncă, colegii sau şefii, pentru că vei da imaginea unei persoane în care nu se poate avea încredere. Dacă eşti tânăr trebuie să spui că vrei să-ţi asumi noi provocări. Dacă este vorba de restructurări interne sau concedieri, trebuie să spui acest lucru dar cât mai discret posibil. Se recomandă să nu invoci motive financiare, pentru că nu vei face impresie bună. Lasă acest lucru când va fi vorba de aspiraţiile salariale.

8. Ai vreo întrebare de pus?
Interviul nu trebuie să se încheie fără o clarificare a îndoielilor tale. Plus că acest lucru va demonstra interesul faţă de noul loc de muncă. Unele puncte trebuie să fie clare: Cât durează ziua de lucru? Câte persoane va trebui să supraveghez? (dacă aspiri la un post de supervizare).

„Să fii pregătit de un interviu pentru angajare nu înseamnă să exagerezi ori să minţi atunci când dai răspunsurile. Important este să-ţi convingi interlocutorul că eşti motivat şi capabil să ocupi acest post. Că tu eşti persoana de care are nevoie, datorită capacităţilor şi pregătirea ta. Dacă minţim, până la urmă adevărul va ieşi la iveală”, conchide Javier Caparrós, directorul general al Trabajando.com Espańa.

Sursa: Agerpres

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!