Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Mircea Dinescu şi Mihai Cimpoi, primii protagonişti ai noului proiect al ICR Chişinău „Punţi paralele”

Publicat 22:10 | 26 feb. 2014 // Cultură, Republica Moldova, România, Social // 913 vizualizări
Colaj: ICR Chişinău

Colaj: ICR Chişinău

Cunoscutul poet român Mircea Dinescu şi criticul literar de la Chişinău Mihai Cimpoi au fost miercuri seara primii protagonişti ai noului proiect al ICR Chişinău ‘Mihai Eminescu’ – ‘Punţi paralele’ – care va reuni oameni de cultură de pe ambele maluri ale Prutului.

Întâlnirea celor doi, sub genericul ‘Exilaţi pe o boabă de piper’, la care s-a discutat despre condiţia omului de artă în prezent, dar şi acum câteva zeci de ani, în perioada comunistă, a adunat peste 100 de admiratori.

Proiectul are scopul de a reuni personalităţi ale culturii româneşti de pe ambele maluri ale Prutului într-un dialog asupra domeniului culturii, artei, literaturii, dar şi despre condiţia omului de cultură, artistului în societatea modernă, potrivit directorului ICR ‘Mihai Eminescu’, Valeriu Matei. ‘Este un dialog deschis cu publicul şi toate întrunirile sunt menite să contribuie la apropierea tuturor de cultura şi literatura contemporană, de muzică, de teatru, de film’, a declarat el

Discuţia i-a purtat pe cei doi oameni de cultură de la situaţia scriitorilor şi a întregii societăţi din perioada anilor 70-80 ai secolului trecut şi până în prezent. Chiar dacă era vorba de un sistem autoritar, a fost un timp mai bun pentru poezie, a opinat Mircea Dinescu. ‘Era un timp mai bun pentru poezie pentru că nu exista altceva în afară de poezie’, potrivit poetului.

În plus, vorbind despre anii de rezistenţă în timpul regimului condus de Nicolae Ceauşescu, el a criticat aşa-numita ‘rezistenţă prin cultură’ promovată de unii dintre semenii săi. ‘Rezistenţa prin cultură era o formă subtilă a laşităţii’, consideră Dinescu.

Vorbind despre începutul anilor 90, Mircea Dinescu a criticat faptul că fosta conducere a României nu a ştiut să investească mai mult în Republica Moldova şi s-a ocupat doar de podurile de flori.

În domeniul culturii, între cele două maluri ale Prutului au fost construite nu doar poduri de flori, dar şi poduri mai rezistente, consideră Mihai Cimpoi. ‘Nu sunt chiar podurile ideale, dar sunt poduri bune în sensul că noi avem relaţii colegiale cu scriitorii şi intelectualii de dincolo, publicăm acolo cărţile noastre, scriem despre ei aici, ei scriu despre noi acolo. Deci, avem o colaborare bună’, potrivit lui Mihai Cimpoi.

Vorbind despre condiţiile scriitorilor de pe ambele maluri ale Prutului, Mihai Cimpoi a opinat că acestea sunt asemănătoare.

Proiectul ‘Punţi paralele’ al ICR ‘Mihai Eminescu’ va continua cu alţi reprezentanţi ai lumii culturale, printre aceştia fiind şi Horaţiu Mălăele, Oana Pellea, dar şi invitaţi surpriză.

Sursa: corespondenţă Agerpres de Cornel Ciobanu

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!