Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Noi organizaţii religioase înregistrate la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova

Publicat 23:57 | 10 feb. 2014 // Republica Moldova, Social, Spiritualitate // 913 vizualizări

Oameni-semne-intrebareMinisterul Justiţiei a înregistrat patru organizaţii religioase noi într-un interval mai mic de o lună: „Binecredincioşii cneji Boris şi Gleb”, „Pace Lumii”, „Sfântul Arhanghel Mihail” şi „Învierea Domnului nostru Iisus Hristos”.
Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei de la Moscova, spun că nu au fost anunţaţi despre înfiinţarea acestor culte, declarate ortodoxe.

Fondatorii ai noilor organizaţii sunt preoţi, iar oficiile sunt înregistrate pe adresa unor apartamente, potrivit Publika TV.

„Scopul este evident – de business. Este vorba despre cultul mamonic, cultul banului şi n-are nimic comun cu cultul lui Dumnezeu. Deja este dezbinare. Sunt sute de culturi ortodoxe neînregistate. Adică neortodoxe, care pretind a fi culturi ortodoxe în Moldova”, este de părere expertul în religie Viorel Ciubotaru.

Sergiu Ostaf, expert în domeniul drepturilor omului, apreciază că apariţia noilor organizaţii ar putea fi o reacţie la ceea ce se întâmplă în Biserică: “Unii reprezentanţi ai Bicericii se implică şi în activităţi politice. Şi aceasta la fel ar putea a fi o reacţie. Unii din reprezentanţii clerului chiar au denaturat esenţa slujitorului biserecesc – au şi maşini luxoase, au şi proprietăţi, averi”.

La 17 ianuarie 2014, Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a înregistrat „Cultul religios Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei de Răsărit”, condusă de un „preşedinte” laic şi înregistrată într-un apartament din Chişinău.
În presă au apărut informaţii precum că preotul Ioan Ciuntu, parohul Bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chişinău, ar sta în spatele acestei noi “mitropolii”. Preotul Ioan Ciuntu a negat acest lucru.
Fiind audiat, la 5 februarie, de Comisia de anchetă a Mitropoliei Basarabiei, preotul Ioan Ciuntu, parohul Bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chişinău, „a negat că ar avea vreo atribuţie la apariţia acestei false „mitropolii”, cu toate că printre membrii respectivului „cult” se regăsesc şi membri ai familiei sfinţiei sale”, anunţa Mitropolia Basarabiei.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!