Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Preotul Ioan Ciuntu, convocat la Mitropolia Basarabiei, pentru clarificări în problema noii “mitropolii”

Publicat 03:04 | 05 feb. 2014 // Republica Moldova, Social, Spiritualitate // 1.332 vizualizări

Nou: Constatările Mitropoliei Basarabiei după audierea preotului Ioan Ciuntu

Pr. Ioan Ciuntu, fost deputat în primul Parlament, decorat cu "Ordinul Republicii", 2010. Foto: Igor Rotari

Pr. Ioan Ciuntu, fost deputat în primul Parlament al RM, decorat cu „Ordinul Republicii”, 2010. Foto: Igor Rotari

Preotul Ioan Ciuntu, parohul Bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla” din Chişinău, a fost convocat pentru miercuri, 5 februarie, la sediul Mitropoliei Basarabiei, pentru a i se stabili gradul de implicare în apariţia unei noi “mitropolii”, înregistrată la Ministerul Justiţiei cu titulatura „Cultul religios Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei de Răsărit”, notează Elldor.Info.

Aceasta, după ce “în mass-media a fost vehiculat numele preotului Ioan Ciuntu (…) ca fiind persoana care, prin rudele şi apropiaţii săi, ar fi orchestrat din umbră apariţia acestei grupări pseudoreligioase şi necanonice”, se arată într-un comunicat al Mitropoliei Basarabiei (parte a Bisericii Ortodoxe Române).

Mitropolia-BasarabieiTotodată, Mitropolia Basarabiei anunţă că o comisie de anchetă va cerceta măsura în care sunt implicaţi preotul Ioan Ciuntu şi Consiliul parohial al Bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla” în apariţia respectivului cult religios.

“Mitropolia Basarabiei face apel către credincioşi să nu se lase prinşi în plasa întinsă de această grupare anticanonică care urmăreşte interese străine Ortodoxiei”, se mai spune în comunicatul citat.

Din comunicatul Mitropoliei Basarabiei, intitulat “Gruparea pseudoreligioasă „Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei de Răsărit” – un atentat la adresa Ortodoxiei din Republica Moldova”, mai desprindem:

“În şedinţa extraordinară din data de 3 februarie 2014, Permanenţa Mitropoliei Basarabiei, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Mitropolit şi Exarh Petru, a stabilit:
Mitropolia Basarabiei a luat act cu îngrijorare de apariţia şi înregistrarea la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a unei grupări pretins religioase cu denumirea „Cultul religios Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei de Răsărit”, condusă de o persoană care şi-a arogat calitatea necanonică de „preşedinte”.

Mitropolia Basarabiei consideră înfiinţarea acestui „cult”, care nu are comuniune cu nicio Biserică Ortodoxă autocefală, drept un caz flagrant de impostură şi un atentat la adresa Ortodoxiei din Republica Moldova şi, în mod special, la adresa Mitropoliei Basarabiei.
Scopul acestei grupări neortodoxe este să semene confuzie şi dezbinare între clerici şi mireni.

Totodată, Mitropolia Basarabiei constată necesitatea completarii Legii despre Culte a Republicii Moldova în vederea stabilirii condiţiilor în care o structură religioasă poate utiliza în titulatura şi statutul său termenul consacrat istoric de „mitropolie””.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!