Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Prezenţă la referendum de peste 70% la Comrat: “Am votat pentru Est, ruşii sunt prietenii noştri”

Publicat 23:49 | 02 feb. 2014 // Politică, Republica Moldova, Social // 1.099 vizualizări

autonomia-gagauza-Gagauz_YeriReferendumurile controversate din autonomia găgăuză (sudul Republicii Moldova) au stabilit că populația dorește integrarea în Uniunea vamală Rusia-Kazahstan-Belarus și este de acord ca organul legislativ local să poată decide asupra independenței regiunii.

Potrivit comisiei electorale de la Comrat, la urne s-au prezentat 70.777 de alegători, adică 70,42% din electorat.

Autoritățile locale de la Comrat vor valida cele două referendumuri, pentru care ar fi fost suficient să se prezinte doar o treime din numărul de alegători.

vfokuse.md

vfokuse.md

Organizarea consultărilor populare în autonomia găgăuză, interzisă printr-un act judecătoresc, dar considerată legală de către autoritățile locale de la Comrat, a fost susținută de către Partidul Comuniștilor și Partidul Socialiştilor, notează Radio Chişinău. Consultarea populară din autonomia găgăuză “reprezintă și o reacție la nemulțumirea populației față de condițiile grele de viață din regiune. (…) Actul de nesupunere din partea autorităților găgăuze și semnificațiile opțiunilor exprimate reprezintă nu atât o victorie a Comratului, cât o înfrângere a Chișinăului, apreciază analiștii politici”, comentează acelaşi post de radio.

La ieșirea de la urne, mulți alegători au declarat: „Am votat pentru Est. Ruşii sunt prietenii noştri, alături de ei ne va fi mai bine”.

Situația creată prin aceste plebiscite poate fi folosită ca argument pentru o evoluție ulterioară îndreptată spre separatismul de tip transnistrean și federalizarea Republicii Moldova. Alegătorii din Unitatea Teritorială Autonomă Gagauz-Yeri reprezintă aproximativ 4% din electoratul Republicii Moldova, mai notează postul de radio citat.

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!