Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Rusia îşi va amplasa noi baze militare pe teritoriul altor state

Publicat 21:51 | 26 feb. 2014 // Geopolitică, Mapamond // 1.047 vizualizări
AP/ Alexander Zemlianichenko

AP/ Alexander Zemlianichenko

Armata rusă intenţionează să-şi extindă prezenţa permanentă dincolo de frontierele sale, prin crearea de noi baze militare pe teritoriul altor state, a declarat miercuri ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de agenţiile Ria Novosti şi Xinhua.

Printre ţările menţionate de Şoigu se numără: Vietnam, Cuba, Venezuela, Nicaragua, Seychelles şi Singapore.

‘Negocierile sunt în desfăşurare şi suntem aproape de semnarea acordurilor de bază’, a precizat el. Ministrul rus a adăugat că aceste negocieri nu privesc exclusiv crearea de baze militare ci şi posibilitatea ca flota rusă de bombardiere strategice să folosească baze aeriene din aceste ţări pentru realimentare.

Din cauza lipsei resurselor financiare, Rusia a fost nevoită să închidă după destrămarea Uniunii Sovietice o bază navală în Vietnam şi o bază radar în Cuba, dar acum Moscova doreşte să-şi sporească prezenţa militară în punctele strategice importante de pe Glob pentru a-şi extinde influenţa la nivel mondial.

În prezent, armata rusă are o singură bază navală în afara teritoriului său, cea de de la Tartus, în Siria, creată pe vremea Războiului Rece, dar viitorul acesteia este incert în contextul războiului civil din această ţară.

Recent, Rusia şi-a sporit prezenţa militară în Tadjikistan şi Kîrgîstan, iar anul trecut aviaţia militară rusă a desfăşurat patru de avioane de vânătoare SU-27 la o bază aeriană în Belarus şi intenţionează să suplimenteze numărul acestor aparate.

Agerpres

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!