Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

1 aprilie – Ziua păcălelilor

Publicat 20:50 | 31 mart. 2014 // Şi altele... // 2.265 vizualizări

Zodia Peşti ocupă intervalul 19 februarie – 20 martie, astfel încât o persoană născută în aprilie nu poate fi Peşti. În Franţa, cel care cade victima unei păcăleli de 1 aprilie este numit ”poisson d’ Avril” (peşte de aprilie).

1-aprilie-pesteOriginile Zilei păcălelilor, îndelung disputate, nu au fost găsite cu exactitate. 

Istoricii consideră că obiceiul farselor este o împletire a obiceiurilor populare specifice fiecărei ţări cu legende străvechi şi cu ceremonialuri de întâmpinare a Anului Nou şi, ulterior, a primăverii.

Se susţine că originea marcării zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian.

În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie. După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme în a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi ”nebuni de aprilie”.

Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii.

Data de 1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua păcălelilor în majoritatea ţărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean şi, apoi, s-a răspândit pe tot globul.

1-aprilieÎn Franţa, unde Ziua păcălelilor a fost marcată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, cel care cade victima unei păcăleli este numit ”poisson d’ Avril” (peşte de aprilie).

Acesta trebuie, conform tradiţiei, să poarte întreaga zi o hârtie prinsă cu un ac cu gămălie, pe spate. Hârtia trebuie ori să fie decupată în formă de peşte, ori să aibă un peşte desenat.

Toate acestea din cauza faptului că în luna aprilie, potrivit astrologiei, Soarele părăseşte semnul zodiacal al Peştilor.

În Anglia, Ziua păcălelilor este marcată timp de două zile: cel păcălit este numit ”noddy” şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei. În Scoţia, acestuia i se spune ”April qowk” sau ”April cuckoo” (cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii.

În Spania, celor păcăliţi de 1 aprilie li se atribuie epitetul de ”nătărăi”.

Ziua păcălelilor este sărbătorită şi în unele state din America Latină – Peru, Mexic şi Columbia, dar, la 28 decembrie, sub numele de ”Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). Aceeaşi sărbătoare este marcată şi în Belgia, unde însă se sărbătoreşte şi 1 aprilie.

În Iran şi în unele părţi din India, Ziua păcălelilor are loc în cea de-a 13-a zi a Anului Nou (Noruz).

În România, păcălelile de 1 aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea. Există superstiţia că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul.

1-aprilie-ilustrata-2

Păcăleli de 1 aprilie care păreau ştiri serioase

 

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!