Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Un eveniment dedicat unirii Basarabiei cu Ţara. Larry Watts a lansat o nouă carte la Academia Română

Publicat 23:27 | 25 Mar 2014 // Cultură, Geopolitică, Mapamond, Radar, România // 1,649 vizualizări
Viorel Patrichi

Viorel Patrichi

Viorel Patrichi

Pe 25 martie, de Buna Vestire, Institutul de Sociologie al Academiei Române şi Revista “Sociologia Azi” au organizat la Casa Academiei un moment dedicat împlinirii a 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara.

Cu un invitat special: istoricul Larry L. Watts. Amfitrion a fost profesorul Ilie Bădescu, care ne-a vorbit despre noua carte a lui Larry L. Watts: “Aliaţi incompatibili. România, Finlanda, Ungaria şi al Treilea Reich”.

Ilie Bădescu a făcut apoi o expunere cu privire la românii de pretutindeni în “Noua Enciclopedie a României”. Jurnalistul Victor Roncea a prezentat proiectul “Basarabia-Bucovina.Info”, văzut de academicianul Dinu C. Giurescu.

Larry L. Watts. Foto: Viorel Patrichi

Larry L. Watts. Foto: Viorel Patrichi

Revenind la cartea “Aliaţi incompatibili. România, Finlanda, Ungaria şi al Treilea Reich”, profesorul Larry L. Watts ne surprinde din nou, la fel ca altădată cu titluri incitante: “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al Blocului Sovietic cu România” (2011), “Cei dintâi vor fi cei din urmă. România şi sfârşitul războiului rece” (2013). “Adevărul despre Nicolae Ceauşescu şi relaţiile României cu America” (2013), “Acţiunile de politică externă ale lui Ceauşescu au fost corecte” (2013). În timp ce alţi “analişti” din România ne obişnuiseră cu “informaţii” contrare…

Ilie Bădescu

Ilie Bădescu

Cartea “Aliaţi incompatibili. România, Finlanda, Ungaria şi al Treilea Reich” scoate în evidenţă diferenţele fundamentale de interese şi de mentalitate între aceşti sateliţi ai Germaniei. Dacă Ungaria şi Finlanda urmăreau distrugerea ordinii instituite prin Pacea de la Trianon, România a aderat la Axă de nevoie, pentru a-şi purta propriul război de reîntregire naţională, spre Est şi spre Vest. Bucureştiul nu a râvnit după teritorii străine. Hitler a folosit Ungaria contra României fiindcă avea nevoie de petrol, iar Horthy era “de departe cel mai de încredere prieten al nostru de aici”.

Duplicitatea vecinilor în urmărirea rapturilor teritoriale i-a surclasat pe conducătorii românilor. Dublul standard, jocul pe planuri duble escamotau obiectivele politice ale Ungariei, pe care România a fost şi va fi obligată să le intuiască mereu, în funcţţie de geografia centrilor de putere.

Victor-RonceaBudapesta l-a curtat totdeauna pe adversarul cel mai puternic pentru a-şi rezolva problemele cu Bucureştiul: “Nu numai că, încă din 1919, Horthy intenţiona să apeleze la sprijinul militar al Moscovei împotriva României, chiar netezind drumul prin numirea ca şef al Statului-Major, în 1938, a unui fost comandant al Armatei Roşii a lui Bela Kun, dar, de asemenea, Moscova s-a declarat dispusă să ignore declaraţia de război a Ungariei dacă participarea sa nu avea să fie “activă”. În ianuarie 1944, armata sovietică chiar a ordonat unităţilor sale şi celor de partizani, care operau în regiune, să nu deschidă focul asupra forţelor ungare, ceea ce arată cât de mult dorea Kremlinul o astfel de coaliţie împotriva României”. (p.11). Moscova a ştiut totdeauna să folosească obsesiile teritoriale ale Budapestei care dorea şi doreşte să dinamiteze Tratatul de la Trianon. Iată de ce sovieticii au folosit Ungaria ca sperietoare contra României: Vreţi Basarabia? Veţi pierde şi Transilvania!… De câte ori nu-i auzim şi astăzi pe unii vorbind în acest mod…

Larry-L-Watts-Aliati-incompatibili

Prietenul nostru american decriptează atent interesele beligeranţilor dintr-o alianţă imposibilă fiindcă fiecare era incompatibil cu celălalt. Informaţia densă, cu trimiteri stufoase, denotă o documentare asiduă în arhive la care un cercetător de rând nu are acces. În acest sens, profesorul Ilie Bădescu spunea că “Larry L. Watts nu este un om, este o instituţie”. Însă nu doar accesul la arhive este un atu. Istoricul american explică “miturile şi legendele”, care s-au creat în jurul României în acea perioadă. Cum a ajuns ţara noastră să fie considerată “agresoare” nu este însă un mit, ci o mistificare, o minciună ordinară. O contribuţie decisivă au şi ai noştri.

“Sunt mulţi cei care pretind că regimul Antonescu a pus necondiţionat la dispoziţia efortului de război german tineretul, resursele naturale şi financiare ale ţării, ignorând bunăstarea şi interesele propriei populaţii. Adesea. România este caracterizată ca un partener nesigur, care nu a reuşit să-şi probeze loialitatea faţă de Axă şi faţă de cel de-al Treilea Reich (şi, în consecinţă, printr-o asociere bizară, faţă de Germania)”, scrie autorul.

În toate cărţile lui, Larry L. Watts ridică studiul istoric în planul fascinant al geostrategiei politico-militare. De aceea, cunoaşterea lucrărilor lui mi se pare obligatorie pentru orice român care ştie carte.

Ambasadorul George Cristian Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii, aduce o mărturie importantă în acest sens: “Datorită funcţiei mele, am petrecut mult timp în arhivele SRI şi vă asigur că trecerea timpului şi alte declasificări vor confirma multe dintre descoperirile lui Larry Watts ca fiind exacte”.

Să ne ferească Dumnezeu de prieteni…

Larry L.Watts-Aliati-incompatibili-Romania-Finlanda-Ungaria-si-al-Treilea-Reich

(Redactor: Viorel Patrichi. Reportaj difuzat de Rador)

Elldor_Info-Avansam

5 Comentarii

 1. […] al Academiei Române şi Revista “Sociologia Azi” [2] Magazin Istoric (martie, 2014) [3]http://elldor.info/2014/03/un-eveniment-dedicat-unirii-basarabiei-cu-tara-larry-watts-a-lansat-o-nou… [4] Larry Watts, „Aliaţi incompatibili. România, Finlanda, Ungaria şi al Treilea Reich”, […]

 2. George Bacovia says:

  Rani nevindecate!

  Basarabia – Bukovina de Nord

  Intreaga evolutie politica a Romaniei de dupa 26 iunie 1940 este legata de cedare Basarabiei si a Bucovinei de Nord, care a aruncat tara inainte ca ea sa fie antrenata in razboi, printre victime si nu in rindul vinovatilor. URSS a dus in paralel doua negocieri, una oficiala prin intermediul lui K. Vorosilov, cu franco – britanicii, si alta secreta cu prin intermediul lui Molotov, cu Germania. In timp ce negocierile sovieticilor cu anglo – francezii trenau, Stalin la 19 august 1939, a optat: acordul cu Germania hitlerista.

  El afixat pentru 23 august 1939 vizita la Moscova a lui von Ribbentrop. In noaptea de 23/24 august 1939 ministri de externe sovietic si german semnau la Moscova pactul sovieto – german care printr-un protocol secret se facu impartirea Poloniei, iar Moscova primea drept recompensa Estonia, Letonia, provincia romaneasca Basarabia si dreptul de dominatie asupra Finlandei. Germanii isi rezervara Lituania pentru propria lor sfera de influenta.

  Deci retineti Bukovina nici n-a figurat in acel pact, ca sa nu mai vorbim de tinutul Hertei. Berlinul a recunoscut doar interesul Moscovei pentru Basarabia.

  La Bucuresti nimeni nu s-a inselat asupra adevaratelor semnificatii ale pactului. Romania s-a gasit singura in fata Germaniei hitleriste si a Uniunii Sovietice.

  Marea Britanie nu a venit in ajutorul Romaniei findca garantia era conditionata de hotarirea acesteia dea lupta, iar ajutorul nici nu fusese formal cerut. In al doilea rind, Londra spera ca inaintarea URSS spre Romania o va aduce in conflikt cu Germania, intr-un moment deosebit de critic pentru Anglia.

  Memoriile lui Churchill

  Potrivit memoriilor sale la deschiderea lucrarilor “Conferintei Tolstoi” la 9 okt 1944 orele 22, Churchill privi in jurul mesei si aprecie ca momentul parea potrivit pentru a aborda subiectul. “Sa ne ocupam de problema Balcanilor, incepu el cu o fraza care avea sa fie mult citata dupa aceea. Apoi primul ministru isi scrise propunerea de intelegere pe o foaie de hirtie oarecare. Rusia urma sa aiba o influenta asupra Romaniei in proportie de 90% iar Marea Britanie de 90% asupra Greciei. Ele urmau sa-si imparta pe jumatate dominatia asupra Ungariei si Iugoslaviei iar Rusia va domina Bulgaria in proportie de 75%. Impinse hirtia de partea cealalta a mesei, catre maresalul Stalin; acesta lua un creion albastru, facu o bifå mare pe foaie si o impinse inapoi.

  “Dupa aceasta urma o tacere indelungata” – isi aminteste Churchill. In cele din urma primul ministru spuse: Nu s-ar putea socoti ca am fost cam cinici daca s-ar afla ca am luat aceste hotariri fatale pentru milioane de oameni, intr-un mod atit de detasat? Sa ardem hirtia.”
  “Nu pastrati-o.” – replica Stalin

  Am fost pusi la mezat in cel mai “democratic” mod. Ce-a urmat se stie. O “democratie” impusa intr-o Romanie ciuntita pina azi.

 3. George Bacovia says:

  Trecutul care ne urmareste si uneste

  “In aceste zile de restriste, ma silesc sa afirm, prin presa si in conversatii si fara polemica sau aluzii la alte puteri si nu oficial, dreptul nostru istoric si etnic de totdeauna asupra Bucovinei si Basarabiei.” – VV Tilea ministru plenipotentiar la Londra

  Romania s-a orientat in toata perioada interbelica spre puterile occidentale adepte ale status guo-ului European si s-a opus energic tendintelor de revizuire a Tratatelor de Pace promovate de Ungaria , Bulgaria, Uniunea Sovietica, Germania nazista si Italia fascista.

  Insotit de un protocol secret care delimita sferele de influenta intre cele doua mari puteri, pactul Ribbentrop – Molotov a zdruncinat pozitia Romaniei lasind-o, ca de atitea ori in cursul istoriei sale, la dispozitia celor doua. Practic a fost anulata intreaga baza juridica a raporturilor romano – sovietice. Din acel moment Romania s-a gasit singura in fata Germaniei hitleriste si a Uniunii Sovietice, prinsa ca intr-un cleste.

  Prin articolul 3 din Protocolul aditional, Berlinul recunostea interesul Moscovei doar pentru Basarabia nicidecum al Bucovinei de Nord. Ultimatumul fu urmat de ocupatia militara.

  Deteriorarea raporturile sovieto – germane s-a datorat tocmai pentru ca rusii au incalcat prevederile pactului provocind nemultumirea si indignarea Reichului care avea nevoie de cerealele si petrolul romanesc.
  Ambasadorul german la Bucuresti ii comunica omologului sau american ca “Hitler nu va uita niciodata actiunea rusilor.”

  Ministrul de externe roman insista asupra faptului ca, desi capitulase, tara sa nu-si spusese inca ultimul cuvint. Armata va ramine intacta si va continua sa spere in ivirea unei ocazii de a-i ataca pe rusi si a-si recistiga teritoriile. Marea sansa va aparea cind Germania, resemnata deocamdata in privinta actiunii Moscovei, dar si foarte iritata de ea, va face pace cu Occidentul si va avea astfel “mina libera de a se ocupa de Rusia.”
  Acordul de la Munchen si pactul sovieto – nazist au anulat astfel Tratatul de la Versailles pe care inaintasii nostri l-au platit cu singele lor.

  Cu smerenie ne inchinam memoriei inaintasilor vostri, bravi eroi ai neamului nostru care si-au varsat singele murind pentru unitatea si libertatea noastra. Am fost si vom ramine toti de-acelas neam. Caci singele apa nu se face.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!