Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Viorel Patrichi: Cine moare de grija Ucrainei

Publicat 05:27 | 10 mart. 2014 // Accente Info, Mapamond, Opinii, Radar // 2.037 vizualizări

De ce ar trebui să ne dăm de ceasul morții pentru „o Ucraină puternică, suverană și indivizibilă”? După cum i-a spus Vladimir Putin lui George W. Bush în timpul reuniunii NATO de la București, Ucraina este un stat artificial, creat pe seama unor teritorii rupte de la România, Polonia și Rusia. Din cauza falsului, are asemenea probleme.

Viorel Patrichi

Viorel Patrichi

Cine moare de grija Ucrainei?

Viorel Patrichi

După „primăverile arabe” nesfârșite, a venit și „primăvara de la Kiev”. Așa, ca o întâmplare. După reuniunea Parteneriatului Estic de la Vilnius. După „referendumul” trucat în manieră Stalin din Găgăuzia. Poporul a fost consultat! Fiecare cătun poate hotărî asupra politicii externe a unui stat.

Dar oare Cecenia ar putea face referendum pentru ieșirea din Rusia? Dar Daghestanul, Tatarstanul, Siberia…? Putin se folosește de minoritatea imperială pentru a induce voința Kremlinului oriunde în spațiul ex-sovietic. De aceea, de-rusificarea este confundată de oamenii simpli din republicile captive cu anti-comunismul.

Basarabenii, mai molcăluți, nu și-au aplicat propriile legi pentru a-i liniști pe găgăuzii care au primit bani de la un pseudo-om de afaceri din Moscova ca să se joace de-a democrația, de-a statul. La Kiev nu a mai mers divertismentul fiindcă aveau și ceilalți scenariul lor gata pregătit. Au murit 99 de oameni și vreo 500 au fost spitalizați.

Prea puțin pentru o „revoluție în direct” bine făcută. Au învățat câte ceva de la emanații românilor, dar nu temeinic. Primul mort la Kiev a fost un milițian. La Timișoara, primul mort a fost un militar în termen. La Kiev s-a tras la început cu arme de vânătoare. La Timișoara, Sibiu și București, s-au preferat armele cu lunetă. Cu AKM au tras proștii. România a trecut atunci ca prin urechile acului pe lângă dezmembrare. Ucraina nu se mai reface. Între Crimeea și Liov, între Vinița și Odesa, s-au rupt toate punțile. Cei din vest vor cu Uniunea Europeană, cei din est poftesc spre Rusia.

Am văzut o întreagă cohortă de oficiali importanți ai lumii trecând prin Maidan: John Kerry, Catherine Ashton, William Hague, Victoria Nuland, Fabius… Titus Corlățean nu s-a dus. Toți vor o Ucraină independentă cu integritatea teritorială neștirbită. Angela Merkel a vorbit cu Vladimir Putin la telefon și apoi i-a spus lui Obama că Vova „a pierdut contactul cu realitatea”. Eiii, dacă-i așa, cum procedăm? Că, pentru America, doar 1% din schimburile ei comerciale se efectuează cu Rusia. În schimb, pentru Berlin, lucrurile stau altfel. A venit patronatul german la doamna de oțel și i-a cerut să nu admită sancțiunile contra Rusiei că îi ruinează. Văzând cu cine are de-a face, Obama a zis că merge singur cu sancțiunile contra Moscovei, dar a recomandat să se verifice pragul de anduranță pentru mediul de afaceri din Europa Occidentală. Mai bine donăm ceva Ucrainei și apoi vedem ce facem cu fraierii de pe Maidan. Ministrul de Externe al Estoniei i-a spus la telefon doamnei Ashton că noile autorități de la Kiev nu vor să investigheze crimele și că lunetiștii nu erau ai lui Ianukovici. Te pui cu revoluția poporului? Convorbirea a apărut integral pe Internet. Mânăstire-ntr-un picior, ghici cine are urechile mai lungi ca Washingtonul?

Traian Băsescu s-a oferit să medieze conflictul dintre Ucraina și Rusia. A adus și argumente destule. Dar Vova vrea să fie mediat de noi? Boje moi!

Am văzut cine moare de grija Ucrainei. Să vedem de ce românii din Ucraina nu au ieșit cu mic, cu mare, pe Maidan. Ei reprezintă cel mai bun barometru, așa dezorganizați cum sunt.

Evenimentele de pe Maidan au divizat Ucraina nu doar după coordonata „Est sau Vest?”. Cel mai urât au ieșit în peisaj xenofobii din regiunile de vest. Acolo unde locuiesc 400.000 poate chiar un milion de români autohtoni pe pământurile lor.

„Domnule, noi am scăpat de dracu și am dat peste tată-său. Rușii ne-au mai lăsat câteva școli românești. Ucrainenii vor să le închidă pe toate și fac tot felul de presiuni prin sate pentru ucrainizarea bisericilor”, îmi spunea un lider important al românilor din Cernăuți. Nu am să-i dau numele ca să nu aibă și alte necazuri. Din 1991 până astăzi, peste 20 de ziriști din România au fost declarați persona non grata fiindcă au scris adevărul despre românii din Ucraina.

Absurdul a mers până acolo, încât avem colegi din nordul Bucovinei, care au interdicție să se mai întoarcă să-și vadă părinții din Cernăuți timp de cinci ani! Ei nu mai au voie să mai meargă acasă pentru că au avut curajul să ducă niște cărți din România pentru conaționalii noștri de-acolo! Ce dacă a semnat Emil Constantinescu un tratat mai rușinos ca pacea de la București a lui Marghiloman? Ucrainenii nu respectă nimic.

Democrata Iulia Timoșenko, înrudită cu Nepotu Mătușii Tamara, a fost scoasă din pușcărie de gânditorii occidentali, dar partidul ei nici nu a vrut să audă de români când era pe val. Iată de ce românii din Ucraina au mers cu Partidul Regiunilor lui Viktor Ianukovici. Mitropolitul Onufrie de la Cernăuți, devenit primat al Bisericii Ortodoxe de la Kiev, pe care o controlează Patriarhia Rusă, l-a avertizat pe Turcinov să nu le permită „revoluționarilor” să creeze tensiuni cu România. O coloană de extremiști ucraineni se îndrepta spre Mânăstirea Bănceni din nordul Basarabiei pentru tâlhărie. Reamintesc că acolo păstorește părintele Mihail Jar, care a adunat copii orfani și cu handicapuri severe din tot spațiul ex-sovietic. Ianukovici a oferit ajutoare pentru mânăstire și deci părintele Jar devenise dușmanul poporului.

Să mergem puțin îndărăt. Cei mai agresivi în luptele contra românilor din Basarabia din 1992 au fost ucrainenii, nu rușii. În negocierile care au urmat și încă se mai simulează în formatul „5+2”, pseudo-observatorii ucraineni au fost mereu de partea Moscovei. Nu contau argumentele Chișinăului.

Să mergem până la momentul Unirii din 1918 sau până la asasinarea lui Kotovski?

Cu câțiva ani în urmă, ucrainenii au aruncat balizele de pe șenalul navigabil de pe Brațul Chilia pe malul românesc. Nu a existat o reacție oficială din partea NATO sau a Uniunii Europene. Și avem exemple multe.

De ce ar trebui să ne dăm de ceasul morții pentru „o Ucraină puternică, suverană și indivizibilă”? După cum i-a spus Vladimir Putin lui George W. Bush în timpul reuniunii NATO de la București, Ucraina este un stat artificial, creat pe seama unor teritorii rupte de la România, Polonia și Rusia. Din cauza falsului, are asemenea probleme. Sigur, Statele Unite și Marea Britanie au fost garanții acordului din 1994, prin care Crimeea rămânea definitiv la Ucraina. Boris Elțin s-a îmbătat crunt atunci și a acceptat târgul. Putin este însă altceva.

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!