Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Duminica Mare: De ce s-a arătat Duhul Sfânt în chip de limbi ca de foc

Publicat 04:28 | 08 iun. 2014 // Spiritualitate // 1.653 vizualizări

Pogorarea-Sfantului-DuhDuminică, 8 iunie 2014, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Pogorârea Sfântului Duh (Duminica Mare, Cincizecimea, Rusaliile), unul dintre marile praznice împărăteşti –minunea Pogorârii Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului.

Pogorârea Sfântului Duh este sărbătorită la 50 de zile dupa Învierea Domnului şi la 10 zile după Înălţarea Domnului.
Totodată, este şi ziua întemeierii Bisericii creştine în lume. În ziua Pogorârii Sfântului Duh, după cuvântarea însufleţită a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de suflete, care au alcătuit prima comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu.

Dacă în momentul Botezului Domnului Duhul Sfânt s-a arătat sub forma unui porumbel, la Cincizecime, acesta a apărut ”sub formă de limbi de foc”. Iată de ce în poartă şi la intrarea în case oamenii pun în această zi ramuri de tei sau nuc – prin forma lor alungită, frunzele amintesc de “limbile de foc”. (Elldor.Info)

De ce s-a arătat Duhul Sfânt în chip de limbi ca de foc?

rusalii_Duhul-Sfant-limbi-de-focLimbile sub forma cărora S-a arătat Duhul Sfânt erau ca de foc, lucru care are o mare însemnătate.
În primul rând, Duhul Sfânt Şi-a făcut apariţia sub forma limbilor pentru a arăta că are aceeaşi fiinţă cu Dumnezeu Cuvântul, fiindcă nimic nu este mai legat de cuvânt decât limba.

Astfel, s-a vădit că Duhul Sfânt nu are o lucrare diferită de cea a lui Dumnezeu Cuvântul, în acelaşi timp, Duhul Sfânt a apărut în chip simţit, sub forma limbilor, pentru ca să arate că învăţătorul adevărului are nevoie de limbă cu har.

Limbile sub forma cărora S-a arătat Duhul Sfânt erau de foc, lucru care are o mare însemnătate.
Focul vădeşte faptul că Duhul Sfânt este de aceeaşi fiinţă cu Tatăl şi cu Fiul, deoarece Dumnezeu este foc mistuitor.

Aşadar, Duhul Sfânt are aceeaşi fire şi aceeaşi lucrare cu Tatăl şi cu Fiul.

În plus, limbile de foc arată chipul îndoit al felului în care lucrează propovăduirea Apostolilor, pentru că focul luminează, dar şi arde, în acelaşi fel în care învăţătura transmisă prin Hristos îi luminează pe cei care se supun şi îi blesteamă pe cei care nu cred.

Desigur, focul în chipul căruia Şi-a făcut apariţia Duhul Sfânt nu era un foc zidit, ci unul nezidit. De aceea, Sfântul Evanghelist nu a spus limbi de foc, ci limbi ca de foc.

Arhim. Hieroteos Vlachos, “Predici la marile sărbători”, Ed. Egumenița, Galați, 2004, p. 296, via Doxologia.ro   Alte articole despre Pogorârea Sfântului Duh

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!