Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Ceaiul şi cafeaua nu afectează inima, susţin medici cardiologi

Publicat 02:16 | 02 sept. 2014 // Elldorscop, Sănătate, Ştiinţă // 1.568 vizualizări
pixdaus.com

pixdaus.com

Consumul de cei sau cafea nu afectează inima, spre deosebire de băuturile energizante, care pot provoca probleme cardiace, au relevat studii realizate de centre de cercetare prestigioase din mai multe țări, prezentate la congresul anual al Societății Europene de Cardiologie, care se va încheia marți, 2 septembrie, la Barcelona, potrivit Agerpres, care citează agenția Europa Press. 

Specialiștii au menționat că nici cafeaua, nici ceaiul nu duc la o creștere a riscului de deces pe motive cardiovasculare, nici din alte cauze, cum ar fi infecțiile sau cancerul.

Un studiu efectuat în Franța pe 131.401 pacienți, cu vârste cuprinse între 18 și 95 de ani, a demonstrat că rata mortalității din cauze cardiovasculare nu are legătură cu consumul de ceai și cafea.

Există o diferență între amatorii de cafea și ceai, primii prezentând riscuri mai mari de îmbolnăvire cardiovasculară, dar de vină nu este cafeaua, ci stilul de viață asociat, în general, cu această băutură, a explicat afirmat Almudena Castro, de la Spitalul Universitar La Paz din Madrid. Peste jumătate dintre marii băutori de cafea fumează, în timp ce persoanele care preferă ceaiul duc o viață mai sănătoasă, fac mai mult sport și sunt astfel mai protejate de afecțiuni ale inimii.

Participanții la congresul de la Barcelona au abordat și legătura dintre băuturi energizante, alcool și exerciții fizice intense. Conform datelor de la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (European Food Safety Autority,EFSA), aproximativ 68% dintre adolescenții de 10-18 ani și 30% dintre adulții de 18-65 ani din Europa consumă băuturi de acest gen.

O cercetare realizată în Franța de către medicul spaniol Eduardo Alegria, cardiolog în San Sebastián, a pus în evidență pericolele asociate cu consumul acestor băuturi. Datele înregistrate din ianuarie 2009 până în noiembrie 2013 de autoritățile franceze din domeniu arată că jumătate dintre problemele apărute în urma asocierii efortului fizic intens cu băuturi energizante au fost de natură cardiovasculară, depășindu-le categoric pe cele psihiatrice sau neurologice.

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!