Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Viorel Patrichi: Și totuși basarabenii au votat pentru unire

Publicat 01:39 | 05 Jan 2015 // Opinii, Republica Moldova, România // 887 vizualizări

Vedere de pe Centură. Și ultima

Viorel Patrichi

Viorel Patrichi

Viorel Patrichi

Mulți basarabeni au votat implicit pentru unirea cu România. Alianța pro-europeană rămâne la guvernare și trimite formațiunile ruso-comuniste într-o opoziție de lungă durată. Liberalii au mai crescut puțin și depinde numai de ei dacă își vor fortifica pozițiile sau nu.

Ziariștii din Rusia nu-l pot uita pe Traian Băsescu: “Unificarea naţiunii române în cadrul unui singur stat românesc este un ideal de la care nu mă voi abate niciodată”, a declarat pe 1 decembrie Traian Băsescu. “Sărbătoarea naţională a tuturor românilor este cel mai bun moment pentru a reînnoi asigurările că România va continua să sprijine punerea în aplicare a aspiraţiilor de integrare europeană ale românilor de dincolo de Prut”, a adăugat Traian Băsescu. El i-a felicitat pe locuitorii din Republica Moldova pentru “votul pro-european” de la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Reamintim că, în noiembrie 2013, Traian Băsescu a precizat că alipirea Republicii Moldova este “un nou proiect naţional fundamental” pentru România, după celelalte realizate deja: aderarea la NATO şi la UE. Pe 1 decembrie, în România se marchează sărbătoarea unităţii naţionale, în onoarea zilei de 1 decembrie 1918, când, la Alba-Iulia, adunarea reprezentanţilor populaţiei româneşti din Transilvania a adoptat hotărârea de a se uni cu Regatul României. Cu un an înainte, în decembrie 1917, România ocupase Basarabia, care se afla din 1812 în componenţa Rusiei şi care nu fusese niciodată parte a României, a cărei anexare nu a fost recunoscută niciodată de către Uniunea Sovietică.

Conform poziţiei oficiale actuale a României, atitudine împărtăşită şi de susţinătorii basarabeni ai unionismului românesc, Moldova este “al doilea stat românesc”, moldovenii sunt “români”, limba moldovenească este “română”. De fapt, conform datelor oficiale ale recensământului din anul 2004, însuşit de Biroul Naţional de Statistică al Moldovei, s-au declarat români 2,2% din numărul locuitorilor ţării, moldoveni – 75,8%. Pe de altă parte, 78,4% din numărul moldovenilor au indicat că limba lor maternă este limba moldovenească, 18,8% au spus că este româna.

Conform Constituţiei Republicii Moldova, limba de stat din această ţară este “limba moldovenească pe baza grafiei latine”. În acelaşi timp, în toate instituţiile de învăţământ, de-a lungul întregii perioade în care Republica Moldova a fos independentă, se studiază disciplinele “Limba română” şi “Literatura română”, iar istoria, cu excepţia perioadei 2006-2011, se numeşte “Istoria românilor”. Limbile moldovenească şi românească reprezintă una şi aceeaşi limbă, în ciuda unor diferenţe regionale, care se reflectă inclusiv prin folosirea scrisului kirilik sau latin, însă problema identităţii este un marker politic pentru populaţia Republicii Moldova. Pe de altă parte, identitatea istorică românească a apărut după identitatea moldovenească”, scrie IA REGNUM NOVOSTI.

Și adaugă pentru snobii din București, care consideră că nu e necesară studierea istoriei naționale și că pericolul rusesc ține de „teoria conspirațiilor”:

„Noţiunile de “români”, “popor român” şi “limbă română” sunt creaţia lingviştilor din Transilvania cu grafie latină, au fost inventate la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Scrisul moldovenesc există în kirilikă din secolul al XVI-lea.

La 31 august 1989, Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti a adoptat Legea privind statutul limbii de stat în RSSM şi Legea privind “revenirea” limbii moldoveneşti la grafia latină, în timp ce moldovenii din Transnistria au păstrat grafia chirilică a limbii moldoveneşti.

Pe de altă parte, este artificială şi însăşi problema ridicată de Bucureşti, după care moldovenii şi ucrainenii ar fi “români”, pentru că identitatea românească a apărut din punct de vedere istoric după identitatea moldovenească. Pe de altă parte, formarea românilor ca naţie a avut loc pe nişte porţiuni de teritoriu din actuala Românie – în Valahia şi în Moldova, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe când Basarabia se afla deja în componenţa Imperiului Rus, iar Bucovina – în componeţa Austro-Ungariei. Cu toate acestea, faptul că a ocupuat aceste teritorii în perioadele 1918-1940 şi 1941-1944 serveşte până în prezent pentru Bucureşti ca pretext să afirme că populaţia moldovenească din aceste teritorii ar fi alcătuită din “români” şi să pretindă, într-un fel sau altul, să-şi exercite influenţa şi prezenţa în regiune”.

Iată de ce basarabenii au dat și acum un vot geopolitic. Ei optează între Rusia și Europa. O situație absurdă fiindcă unica modalitate de integrare rapidă în Uniunea Europeană este unirea cu România. Celelalte alternative rămân doar palliative.

Procesul este dificil din cauza sărăciei și a mentalității. Letonia a ajuns să dețină președinția Uniunii Europene. În 1991, avea același start cu Republica Molotov. Unde este una, unde e cealaltă? Letonia este aproape copleșită de numărul mare al rușilor. Dincolo de Prut, numărul real al rușilor dacă depășește 6%. Mai numeroși sunt ucrainenii, decât rușii, un alt factor retrograde pentru cel de-al doilea stat românesc. La Riga, nu există controverse cu privire la limba maternă din Letonia. Basarabenii nu au depășit nici acest stadiu măcar. Intelectualii au un rol enorm acolo, la fel și România. Este bine că acordăm burse, dar nu e suficient.

Foarte straniu mi s-a părut faptul că Marius Lăzurcă, ambasadorul României în Republica Moldova, a cerut atragerea comuniștilor lui Voronin în coaliția de guvernare. “Pe lângă cele două alternative geopolitice principale, există şi un plan de activitate, teme de interes general pentru partidele de guvernământ şi pentru opoziţie. Eu nu cred că se va opune cineva, de exemplu, reformei sistemului de justiţie. Aşa că ne putem gândi la un program guvernamental, care să ducă la un consens naţional. Niciun partid nu poate pretinde că este stăpânul celor care au votat pentru el”, a declarat diplomatul român. El s-a pronunţat pentru cooperarea partidelor pro-europene cu opoziţia, dar se îndoieşte că Partidul Comuniştilor va participa la guvernarea ţării. “O astfel de ofertă nu trebuie ignorată. Dar totul va depinde de ceea ce doreşte noul guvern să atragă de partea lui pe cei care nu au votat pentru el. Se poate lua în considerare un program amplu de guvernare, inclusiv cu partidele de opoziţie, care pot susţine unele proiecte”, a spus ambasadorul României, lăudat de „Nezavisimaia Gazeta”.

Vedere de pe Centură. Și ultima/ Traian Băsescu – A plecat Căpitanul, rămâne corabia beată…

Elldor_Info-Avansam

Lasă un comentariu

Trebuie să fii Logat pentru a comenta.

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!