Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

De ce păcatul nu este pedepsit imediat

Publicat 21:49 | 16 feb. 2017 // Racursiu, Radar, Spiritualitate // 1.094 vizualizări

Sf-Ioan-Gura-de-AurSfântul Ioan Gură de Aur

Dacă Dumnezeu ar pedepsi pe oameni îndată ce păcătuiesc, ar smulge de pe pământ înainte de vreme neamul omenesc, şi n-ar mai ajunge să se continue din neam în neam. Şi, ca să ştii că ăsta-i adevărul, ascultă ce spune profetul: “Dacă Te vei uita la fărădelegi, Doamne, Doamne, cine va suferi?”.

Dacă vrei chiar să cerci adevărul spuselor profetului, n-ai nevoie să cercetezi cu deamănuntul viaţa fiecărui om – nici nu-i cu putinţă să ştii cele săvârşite de fiecare -, ci să aducem înaintea ochilor noştri numai acele păcate pe care neîndoielnic le săvârşim, şi ele ne vor arăta lămurit că, dacă am fi pedepsiţi pentru fiecare păcat săvârşit, de mult am fi pierit!

Domnul spune că cel care spune fratelui său “nebunule” este vinovat de gheena focului . Şi este cineva dintre noi care să nu fi făcut acest păcat? Ce-ar fi fost dacă ar fi trebuit să fi fost nimiciţi îndată după săvârşirea păcatului? Nu-i aşa că ar fi trebuit să piară şi să dispară neamul omenesc de mult şi de răsmult?

Tot aşa, cel care se jură, chiar pe bună dreptate, spune Domnul, face lucrurile celui-rău . Şi este cineva dintre noi care să nu se fi jurat? Dar, mai bine spus, este cineva dintre noi care să nu fi jurat fals niciodată?

Mai departe. Cel care se uită la o femeie cu ochi pofticioşi, spune Domnul, a şi preacurvit cu ea . Şi sunt mulţi vinovaţi de acest păcat!

Deci, dacă aşa sunt păcatele recunoscute de toţi, dacă aşa sunt de grele, că fiecare dintre aceste păcate, el singur, poate aduce peste noi o pedeapsă neîndurătoare, şi dacă ne mai gândim şi la păcatele ascunse, pe care le ştie numai cugetul nostru, atunci vom vedea mai bine câtă grijă are Dumnezeu de noi că nu ne pedepseşte îndată după fiecare păcat.

Prin urmare, când vezi că nu-i pedepsit nici răpitorul, nici zgârcitul, cercetează-ţi cugetul, gândeşte-te la viaţa ta, treci pe dinaintea ta păcatele tale, şi vei vedea că ţie în primul rând îţi este de folos să nu fii pedepsit îndată după fiecare păcat.

Pentru aceasta mulţi oameni sunt necruţători cu alţii, pentru că nu se uită la păcatele lor înainte de a se uita la ale acelora! Cu toţii iscodim păcatele celorlalţi oameni, şi pe ale noastre le lăsăm deoparte. Să nu mai facem aşa, ci dimpotrivă!

De vezi că unui drept îi merge rău, adu-ţi aminte de Iov! Oricât de drept ar fi acela, nu va fi mai drept decât Iov, nici măcar pe departe! Oricât de multe nenorociri l-ar lovi, nu-l vor lovi atâtea câte l-au lovit pe Iov!

(Sf. Ioan Gură de Aur, „Despre mărginita putere a diavolului. Despre căință. Despre necazuri și biruirea tristeții”, Editura Institutului Biblic, 2005, pag.24)

Sfântul Ioan Gură de Aur. Frescă din altarul bisericii Mănăstirii Sfânta Treime - Sfântul Serghie (Фреска из алтаря Трапезного храма Троице-Сергиевой Лавры, stsl.ru)

Sfântul Ioan Gură de Aur. Frescă din altarul bisericii Mănăstirii Sfânta Treime – Sfântul Serghie (Фреска из алтаря Трапезного храма Троице-Сергиевой Лавры, stsl.ru)

Elldor.Info

Elldor_Info-Avansam

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!