Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Salteaua antiescare – necesară celor aflați în comă sau imobilizați la pat

Publicat 23:51 | 06 nov. 2017 // Elldorscop, Radar, Sănătate, Şi altele... // 1.599 vizualizări
Foto: armed-shop.ru

armed-shop.ru

Persoanele aflate în comă sau cele care și-au pierdut mobilitatea firească din alte motive și sunt nevoite să stea multe ore în pat riscă să se aleagă cu răni (escare de decubit) în punctele proeminente ale corpului – regiunea sacrală, omoplați, fese, călcâi, coate, partea posterioară a craniului.

Leziunile sunt rezultatul strivirii pielii și mușchilor între o proeminență osoasă a corpului și suprafața pe care stă culcată sau așezată persoana. Presiunea exercitată de greutatea corpului întrerupe circulația sângelui în acele puncte, iar țesuturile moi încep să degradeze. Rănile purulente și tratamentul întârziat pot provoca decesul. În cazul escarelor purulente trebuie consultat neapărat chirurgul.

Poziția unui om imobilizat la pat ar trebui schimbată la fiecare 30 de minute – lucru greu de realizat atât în spitale, cât și la domiciliu. Salteaua antiescare ne ușurează această misiune, ajutând la prevenirea leziunilor, dar și la vindecarea lor.

Un alt avantaj al saltelei antiescare este impermeabilitatea – protejează patul pe care este așternută.

Principiul de funcționare a acestor saltele este simplu: un compresor de aer alimentat cu energie electrică umflă mai întâi celulele pare ale saltelei, apoi celulele impare, ciclurile durând 6-10 minute. Astfel, punctele de sprijin ale corpului se schimbă, iar salteaua exercită și o acțiune similară masajului, punând sângele în mișcare.

Spitalele de stat nu sunt dotate cu saltele antiescare, dar putem insista ca medicul să o accepte pentru patul din salon pe cea procurată de noi. În unele spitale din Chișinău, chiar personalul medical recomandă procurarea unei asemenea saltele, necesară îndeosebi pacienților din secțiile de terapie intensivă sau de neurorecuperare.

Saltelele antiescară le sunt utile tuturor celor care stau multe ore în pat, cum ar fi persoanele care se pregătesc de o intervenție chirurgicală sau cele care tocmai au suportat-o.

viteacare.com

Foto: viteacare.com

Prețul saltelelor antiescare de producție italiană ajunge în Chișinău la două sute de euro.  Am căutat o variantă mai ieftină și, prin intermediul unui anunț din internet, am găsit o saltea antiescare de producție poloneză la prețul de aproximativ 1.300 de lei, pentru o greutate maximă de 110 kg și recomandată pentru tratamentul escarelor de gradele 1-2. Salteaua a funcționat zilnic și fără probleme mai bine de un an, până persoana și-a recăpătat mobilitatea, iar rana cu care s-a externat din spital i s-a vindecat. Saltelele antiescare sunt comercializate în cutii de carton ce pot fi transportate foarte ușor, cântărind vreo 5 kg.

(Firma din Chișinău ce avea în stoc saltele antiescare (противопролежневый матрас) produse în Polonia: Unimed Farma, tel.: 022 42 15 46 (47, 48), 0698 98989, unimedfarma@gmail.com, str. Uzinelor 10, Chișinău)

Alimentația oamenilor aflați în comă. Un produs special – ”Oxepa”

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!