Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Asistența juridică garantată de stat în Republica Moldova

Publicat 21:46 | 07 feb. 2018 // Justiţie, Radar, Republica Moldova, Social // 1.125 vizualizări

Un număr de 65.322 de persoane au beneficiat în anul 2017 de asistență juridică garantată de statul Republica Moldova, cu 6.244 de persoane mai multe decât în 2016.
Pe parcursul anului 2017, au acordat asistență 481 de avocați la cerere și 14 avocați publici remunerați din contul statului.

Majoritatea au acordat asistență pentru cauze în care sunt implicați copii minori, victime ale infracțiunilor, persoane cu dizabilități mintale, refugiați și beneficiari de protecţie umanitară, notează Elldor.Info, cu referire la date făcute publice de Ministerul Justiției.

Conform legii, asistența juridică garantată de stat este acordată persoanelor care nu au bani pentru plata acesteia şi care întrunesc anumite condiţii.
Asistența este acordată în diverse forme: explicaţii în probleme juridice, întocmirea actelor, reprezentarea în faţa autorităţilor administraţiei publice sau instanțelor, în procese civile, contravenţionale și penale.

Sistemul de acordare a asistenţei juridice garantate de stat este instituit pentru apărarea drepturilor omului și asigurarea accesului la Justiţie prin diminuarea impedimentelor de ordin economico-financiar și este administrat de Ministerul Justiției, în comun cu Consiliul Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat (CNAJGS) şi Baroul Avocaţilor.

Preponderent, în 2017 a fost necesară asistența calificată, aceasta fiind acordată pentru 54.473 de persoane (83 % din total). De asistență primară au beneficiat 10.849 de cetățeni.
Statistica mai arată că asistenţa juridică de urgenţă, în caz de reţinere în cauze penale sau contravenționale, a fost acordată pentru 4.647 de persoane.

Deși numărul beneficiarilor a fost în creștere în anul 2017, o scădere ușoară se atestă în cauzele în care au fost implicați minorii – cu 148 mai puține decât în 2016.

Din cele 4 oficii teritoriale, cel din Chișinău are cea mai mare jurisdicție. Respectiv, cei mai mulți beneficiari sunt din capitală și raioanele din centrul republicii.

”Ministerul Justiției tinde în continuare să promoveze politici de consolidare a sistemului asistenței juridice garantate de stat. A fost extins spectrul asistenței juridice acordate, cercul de subiecți și a fost creată o rețea de parajuriști în aproximativ 42 de localități ale țării, care oferă asistență juridică primară.
Pentru continuitatea eforturilor, intențiile de îmbunătățire în domeniu vizează revizuirea alocațiilor publice pentru asistența juridică garantată de stat și consolidarea acesteia în procesele în care sunt implicați minori”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!