Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

China: Rețele de poliție de la pământ la cer

Publicat 22:25 | 21 feb. 2018 // Accente Info, Mapamond, Opinii, Radar // 1.174 vizualizări

Viorel Patrichi

Continuare la Litle Brother din China și supravegherea la nivel genetic

Autoritățile chineze erau preocupate mereu că provincia Xinjiang este o bombă cu acţiune întârziată, dar această preocupare a devenit mai intensă mai ales după „primăvara arabă”.

Xinjiang este o regiune autonomă din Republica Populară Chineză, situată în partea de nord-vest a ţării. Este locuită, în ordinea densităţii, de uiguri, hani, kazahi, hui, kîrgîzi, mongoli, dongxiangi, tadjici, xibi, manciuri, uzbeci, ruși, miaoi, tibetani, zhuangi, dauri, tătari şi salari. Deşi uigurii sunt majoritari, islamul a fost interzis din 2014.

Într-o regiune în care trăiesc mai mult de 10 milioane de musulmani uiguri, sentimentele separatiste și radicale sunt puternice. În anul 2008, au avut loc tulburări masive. În 2013, nişte sinucigași au detonat o mașină chiar în Piața Tiananmen din Beijing. În 2014, uigurii radicali au organizat un masacru la gara din Kunming, capitala provinciei Yunnan, și o explozie în piaţa din Urumqi (centrul administrativ al provinciei Xinjiang).

După aceste evenimente, președintele Xi Jinping a cerut „să se înființeze rețele de la pământ la cer” pentru a eradica terorismul. Chen Quango a plecat să se achite de sarcină cu toată răspunderea. În primul rând, el, ca și în Tibet, a amplasat secțiile de poliție la 500 de metri una de alta. Personalul de poliție a crescut semnificativ. De exemplu, în perioada 2003 – 2008, peste 5800 de polițiști au fost recrutați în regiune. Din 2009 până în 2016, au fost deschise 40.000 de posturi vacante. Numai în 2016 au fost recrutați 90.000 de polițiști noi.
În regiune, pentru fiecare 10.000 de locuitori, există același număr de camere de supraveghere, ca și în alte părți ale țării, unde se urmăresc câteva milioane de oameni.

Conform estimărilor firmei IHS Markit de cercetare a pieței, China deţine 46% din sistemele globale de supraveghere, cu o valoare de 17,3 miliarde de dolari.
În China, s-au instalat deja 176.000.000 de camere (Pentru comparație, în Statele Unite ale Americii, există în total 50.000.000 de camere), iar până în 2020, vor fi instalate încă aproape 500 de milioane de camere. O parte considerabilă a acestora va fi livrată, desigur, în provincia Xinjiang.

Cu toate acestea, sistemul de securitate din Xinjiang nu se limitează la acest lucru. Fiecare locuitor este supus procedurii de scanare a irisului. Acest lucru se face astfel, încât cartea de identitate să nu poată fi falsificată. În plus, bazele de date ale poliției stochează fotografiile tuturor rezidenților înregistrați, această bază de date fiind conectată la rețeaua neuronală, pe baza căreia funcționează sistemul de recunoaștere a feței.
Astfel, camerele stradale pot urmări într-un mod automat mișcarea oricărei persoane prin oraş.

În multe centre comerciale, scanerele sunt instalate în fața intrării, ele recunosc fețele și verifică identitatea vizitatorilor. Pentru a merge la stația de benzină, o persoană trebuie să-și scaneze drepturile pe un dispozitiv special, numai atunci bariera este deschisă și poate opri la o benzinărie. Dacă o persoană apare ca suspectă în dosarul de poliție, sistemul trimite automat un avertisment la secția de poliție.

În același timp, suspecţii pentru poliție nu pot fi numai persoane cu trecut criminal. Ar putea fi activiști pentru drepturile omului, pur și simplu uiguri etnici-musulmani.

Recent, agenţia Bloomberg a raportat, citând o sursă familiarizată cu proiectul, că autoritățile au pus în funcțiune un sistem echipat cu inteligență artificială, care avertizează poliția în cazul persoanelor suspecte care se abat de la activitatea şi de la ruta obișnuită – mai mult de 300 de metri de casă.

Pe fiecare mașină înregistrată în Xinjiang, conform ordinului autorităților, se instalează senzori speciali pentru geolocație.
În acest caz, o mașină cu numere dintr-o altă regiune nu poate intra pur și simplu în oraș. Camerele rutiere avertizează în prealabil în legătură cu apropierea de oraş a „unei mașini străine”.

Fiecare intrare în orașele mari din Xinjiang este dotată cu puncte de control speciale. Vehiculele străine sunt examinate cu atenție, șoferii și pasagerii sunt verificați prin documente și fotografiați.

Polițiștii merg pe străzi cu gadget-uri speciale. Este vorba de un analizor de conținut mobil. Ei pot opri orice persoană de pe stradă și să-i ceară telefonul mobil. Conectează telefonul mobil la acest obiect gadget, care, indiferent de modelul telefonului, determină, în mod independent, prezența unui conținut interzis, sensibil din punct de vedere politic.

Prin urmare, este o practică obișnuită ca oamenii să aibă două telefoane: unul este ținut acasă, iar celălalt este plimbat pe stradă. Pe de altă parte, toate numerele mobile sunt înregistrate. Prin urmare, autoritățile știu câte dispozitive mobile are un om.

În Xinjiang, chiar și numărul cuțitelor de bucătărie se controlează strict. Puteți cumpăra un cuțit numai prin prezentarea cărții de identitate. Toți vânzătorii acestui produs au fost obligați să cumpere echipament special scump.

În cazul în care o persoană cumpără un cuțit, pe lamă va grava cu laser codul QR, care conține informații complete despre cumpărător. Numai după aceea, cuțitul este dat cumpărătorului.

Aparent, în amintirea masacrelor de la Kunming, autoritățile au decis să aplice astfel de măsuri extreme.

Continuare: China: Sub masca unui medic

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!