Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

China: Sub masca unui medic

Publicat 22:57 | 21 feb. 2018 // Mapamond, Radar // 818 vizualizări

cnto.org

Viorel Patrichi

Abdul Karem Abdulayni nu a mers la medici de peste 40 de ani. Locuiește într-un sat montan îndepărtat din Xinjiang, iar pentru a ajunge la spitalul orașului este o aventură pentru el.
Dar paramedicii au venit la el. I-au măsurat tensiunea, i-au făcut cardiograma, i s-a efectuat un test rapid de sânge.
S-a dovedit că uigurul în vârstă are multe glucide în sânge. Curând, medicii vor veni la el din nou; dacă nivelul glicemiei nu se normalizează, va trebui să înceapă tratamentul pentru diabet.

Și Tursun Rejep a suferit mult timp de hipertensiune arterială, dar el s-a adresat rareori medicilor.
Examinarea medicală gratuită a arătat că suferă de o boală coronariană și de o pneumonie cardiacă. Tursun Rejep a fost spitalizat imediat fără formalități birocratice inutile. Patru zile mai târziu, pacientul se simţea mult mai bine.

Povestiri similare sunt adesea relatate de presa oficială din Xinjiang. În timp, examenul medical gratuit anual, pe care autoritățile îl plătesc pentru întreaga populație din Xinjiang, de la vârsta de 12 la 65 de ani, a ajutat la identificarea bolilor grave.

În regim de testare, programul a început să fie realizat în 2016. În 2017, potrivit unui raport de pe site-ul Consiliului de Stat al Chinei, 18,8 milioane de persoane au fost supuse unui examen medical. În acest caz, populația întregii regiuni este de 21,8 milioane de persoane.

Autoritățile județene raportează că „dispensarizarea se face pentru fiecare locuitor din așezările cele mai îndepărtate”. Pentru studiul de masă din 2017, s-au cheltuit 1,5 miliarde de yuani.

În mod oficial, se declară că dispensarizarea medicală generală se face pentru depistarea precoce și pentru tratamentul bolilor, pentru îmbunătățirea sănătății și calității serviciilor medicale într-o regiune relativ săracă, precum și pentru crearea unei baze digitale a bolilor populaţiei.

Scopul, desigur, este nobil. Dar Xinjiang nu este singura regiune relativ săracă din China. De ce acest „examen medical pentru toți” se face numai pentru locuitorii din Xinjiang?

Răspunsul la această întrebare a fost găsit de organizația Human Rights Watch. În decembrie 2017, organizaţia a publicat o anchetă în care este raportat că, în timpul dispensarizărilor gratuite, se adună probele de ADN de la populația din Xinjiang, care sunt apoi transmise către agențiile de aplicare a legii.

„Colectarea masivă de mostre de ADN este în sine o încălcare gravă a drepturilor omului. Chiar mai rău, acest lucru este fraudulos sub masca unei examinări medicale gratuite „, a scris HRW. În susținerea acestor afirmaţii, organizația prezintă un document: „Instrucțiuni de lucru pentru înregistrarea precisă și pentru verificarea populației Regiunii Autonome”.

Documentul, potrivit HRW, a fost lansat de către Grupul de coordonare a sistemului de înregistrare a numelui real, pentru management și servicii . HRW se referă la site-ul administrației orașului Aksu, pe care a fost publicat textul integral al acestui document (acum pagina pe care a fost dat link-ul nu mai există și nu apare nici în cache-ul motoarelor de căutare).

Dar a fost găsit un alt document: „Planul de implementare a activităţii pentru înregistrarea exactă și verificarea populației județului Yining“ (de asemenea situat în Xinjiang, publicat pe site-ul administrației județene.

Acesta prevede că obiectivul principal al programului este să colecteze și să verifice datele privind numărul real de persoane din regiune pentru a colecta fotografii, amprente digitale, scanarea irisului, date privind grupele de sânge și ADN-ul populației în general, cu vîrsta cuprinsă între 12 și 65 de ani. Și pentru reprezentanții grupurilor ţintă și pentru rudele acestora, nu există restricții de vârstă.

Toate datele trebuie colectate și raportate la numărul de identificare a persoanei pentru a crea o bază de date electronică a întregii populații. Potrivit documentului, agențiile de aplicare a legii din domeniu sunt responsabile pentru colectarea datelor biometrice (fotografii, amprente digitale, scanări de iris).

Pentru prelevarea probelor de ADN, răspund profesioniștii locali din domeniul Comitetului de Stat pentru sănătate și planificare familială din. Colectarea în masă a probelor de ADN trebuie efectuată în timpul examenului medical anual gratuit, se arată în document.

Pe site-ul său, HRW dă o traducere neoficială în limba engleză a „Ghidului de lucru pentru înregistrarea corectă și verificarea populației regiunii autonome (XUAR).“

Și, deși documentul original nu a putut fi găsit, s-a găsit textul „Planului de implementare a lucrărilor privind înregistrarea corectă și verificarea populației din judeţul Yining“, care este aproape identic cu textul pe care îl dă HRW.

Prin urmare, putem face presupunerea că documentul găsit de către activiștii pentru drepturile omului a fost eliminat de pe site-urile oficiale ale administrațiilor și toate urmele de pe Internet s-au curățat după ce HRW le-a publicat.

Continuarea: Spionajul biologic în China

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!