Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Frig glacial în Europa și prea cald la Polul Nord

Publicat 21:21 | 27 feb. 2018 // Elldorscop, Radar, Ştiinţă // 896 vizualizări

tgdaily.com

În timp ce Europa se confruntă cu un val de frig glacial, regiunea arctică are parte de temperaturi maxime record.

Un fenomen meteorologic numit „încălzire stratosferică bruscă” a provocat în apropiere de Polul Nord temperaturi egale sau peste punctul de îngheţ.

Totodată, suprafaţa acoperită cu gheaţă de la Polul Nord a atins cel mai mic nivel pentru mijlocul iernii de la debutul înregistrărilor, în urmă cu peste jumătate de secol, relatează APP și Agerpres, citate de Elldor.Info.

„În termeni relativi, acest lucru înseamnă o anomalie de temperatură de 30 de grade Celsius”, a scris pe Tweeter Robert Rohde, om de ştiinţă în cadrul organizaţiei Berkeley Earth din Washington, Statele Unite.

La Polul Nord nu există senzori de măsurare permanentă a temperaturii, însă serviciile de meteorologie din Statele Unite şi ţările scandinave au raportat că valorile au atins cel mai înalt nivel la 25 februarie 2018.

La staţia meteorologică Longyearbyen de la insula Svalbard din Oceanul Arctic, temperaturile din ultimele 30 de zile au fost cu 10 grade Celsius peste cele medii din această perioadă, conform specialistului în modele climatice Zack Labe din cadrul Universităţii Irvine din California, Statele Unite.
„Astăzi, temperatura medie a fost de 3,9 grade Celsius – media pentru această dată este de minus 16,3 grade Celsius”, a notat el pe Twitter.

Calota glaciară arctică se află la un nivel minim record pentru sfârşitul lunii februarie, la 14,1 milioane de kilometri pătraţi, conform Centrului naţional american de date despre zăpadă şi gheaţă (U.S. National Snow and Ice Data Center), cu circa un milion de kilometri pătraţi mai puţin decât în mod normal (o suprafaţă aproximativ egală cu cea a Egiptului), relatează Reuters, citată de Agerpres.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!