Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Ierusalim: Biserica Sfântului Mormânt, închisă de trei zile, în semn de protest, își redeschide porțile

Publicat 22:35 | 27 feb. 2018 // Mapamond, Radar // 842 vizualizări

ziarullumina.ro

Update: Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim îşi va redeschide porţile miercuri dimineață, 28 februarie. Israelul a renunţat marţi la un plan de impozitare şi la o propunere legislativă privind proprietatea, acţiuni ce au dus la declanşarea unui protest de trei zile.
Într-o declaraţie a liderilor creştini din Ierusalim se anunţă că biserica va fi redeschisă miercuri dimineaţa.
„Biserica Sfântului Mormânt va fi redeschisă pentru pelerini mâine, la ora 04:00 (02:00 GMT), au indicat bisericile creştine.

Biserica Sfântului Mormânt, cel mai sfânt loc al creştinătăţii şi destinaţie turistică importantă din Ierusalim, a rămas închisă şi marţi, 27 februarie, pentru a treia zi consecutiv.

Biserica a fost închisă pe o perioadă nedeterminată, conform deciziei liderilor bisericilor ortodoxe greacă, armeană şi catolică, în semn de protest faţă de impunerea de către Israel a taxelor imobilare de care sunt scutite de secole, notează Elldor.Info, citând Agerpres.

De duminică, mii de pelerini şi de turişti din lumea întreagă au găsit masivele porţi din lemn închise, relatează agențiile de presă internaționale.

Liderii religioşi ai bisericilor care împart administrarea locului sfânt denunţă decizia recentă a municipalităţii israeliene din Ierusalim de a le impune plata de impozite pe o parte a bunurilor imobiliare. Impozitele nu vizează lăcaşurile de cult precum cel al Sfântului Mormânt, ci proprietăţile care generează venituri, cum ar fi chiriile, precizează municipalitatea.

Arieratele se ridică, potrivit primăriei, la aproximativ 150 de milioane de euro, sumă de bani care nu va mai finanţa importante proiecte de binefacere, susţin clericii.

Liderii religioşi protestează şi împotriva unui proiect de lege care ar permite autorităţilor israeliene să exproprieze terenurile vândute de Biserica ortodoxă unor investitori privaţi.
Iniţiativa legislativă, care prevede compensaţii financiare pentru investitori, doreşte să dea asigurări rezidenţilor cărora le era teamă că ar putea fi evacuaţi de investitori pentru variante mai profitabile.

Potrivit bisericilor menţionate, aceste dispoziţii israeliene ar urmări să diminueze prezenţa creştină la Ierusalim. „Noi, capii Bisericilor care administrează Sfântul Mormânt şi statu-quoul lăcaşurilor sfinte din Iersualim – Patriarhatul greco-ortodox, Sfântul Scaun şi Patriarhatul Armean – urmărim cu mare preocupare campania sistematică împotriva bisericilor şi comunităţilor creştine pe Pământul Sfânt”, au subliniat liderii religioşi.

Biserica Sfântului Mormânt este situată în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a Ierusalimului anexată de către Israel. Anexarea este considerată ilegală de către comunitatea internaţională, relevă AFP.
Lăcașul, numit şi Biserica Sfintei Învieri de către creştinii răsăriteni, este o biserică creştină care acum se află în interiorul fortificaţiilor Oraşului Vechi al Ierusalimului. Pământul pe care este construită biserica este cinstit de creştini ca fiind Golgota, unde Iisus Hristos a fost răstignit, după cum atestă Noul Testament. De asemenea, include locul unde Iisus a fost înmormântat. Încă din secolul al IV-lea, biserica a fost un important loc de pelerinaj, iar partea care este administrată de ortodocşi este în grija Bisericii Ortodoxe din Ierusalim, precizează Agerpres.

Elldor.Info

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!