Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Spionajul biologic în China

Publicat 23:17 | 21 feb. 2018 // Mapamond, Radar // 871 vizualizări

China are cea mai mare bază ADN din lume

Viorel Patrichi

În China, examenul medical anual este voluntar. Cu toate acestea, autoritățile au lansat o campanie pe scară largă, convingând populația de necesitatea acestei acţiuni.

Și o fac extrem de agresiv. La televiziunea locală, se prezintă relatări regulate despre locuitorii fericiți ai satelor care au fost examinați, fără a cheltui niciun yuan pe consultaţii și au aflat la timp despre bolile lor periculoase. Oamenii au primit repede îngrijiri medicale de înaltă tehnologie, iar acest lucru le-a salvat viața.

În același timp, se citează în mod regulat vorbele lui Xi Jinping, care a declarat la Congresul Național pentru Igienă şi Sănătate din 2016 că „este imposibil să construim o societate cu prosperitate medie a tuturor oamenilor fără sănătate».

Ce fac ei însă la examenul medical? În conformitate cu „Planul de implementare a procedurilor de examinare medicală a populației“, programul include o inspecție generală, auscultație (ascultarea organelor interne cu un stetoscop), hemoleucograma şi analiza pentru glucoză, analiza urinei, ECG, ecografie cu ultrasunete pentru diagnosticul de ficat, rinichi, pancreas, radiografierea organelor din zona pectorală.

În acest context, pacienții nu sunt informați cu privire la prelevarea probelor de ADN.

De ce este periculoasă pentru un om prelevarea secretă a probelor biologice? De fapt, probele ADN sunt date personale confidențiale ale unei persoane.

Colectarea lor fără consimțământul personal încalcă dreptul fundamental al omului la inviolabilitatea corporală, la protecția vieții și a sănătății. Utilizarea acestor date trebuie să fie strict reglementată. În caz contrar, ele pot fi folosite pentru supravegherea totală a oamenilor, inclusiv la nivel genetic.

În timpul vieţii, omul lasă în mod inevitabil urme genetice: de exemplu, salivă, amprente pe veselă, păr pe îmbrăcăminte și mobilier etc. Astfel, este posibil să se identifice și să se urmărească locul șederii unei persoane, cercul său social.

Acest lucru este posibil, chiar dacă o persoană, de exemplu, și-a schimbat radical portretul, fizionomia, deoarece codul genetic rămâne același în toată viața sa. În plus, este posibil să se identifice, să se monitorizeze și să se exercite presiuni asupra rudelor persoanei căutate.

Au existat precedente în China. Anul trecut, poliția a anunţat capturarea unui ucigaș în serie, care a violat și a ucis peste 11 femei. Nu putea fi prins de mulți ani. Și acum, cu ajutorul tehnologiei de analiză a ADN-ului, criminalul a fost prins prin intermediul analizei probelor ADN, prelevate de la unchiul acestuia.

În județul Qianwei din provincia Sichuan, paramedicii au mers la școli pentru a colecta mostre de ADN de la toți elevii de sex masculin. După un timp, s-a aflat de ce au făcut acest lucru. Astfel, poliția a reușit să rezolve asasinarea a doi proprietari de magazin acum nouă ani – s-a ajuns la acei infractori prin intermediul unor rude mai îndepărtate, care studiază la școală.

China are cea mai mare bază ADN din lume. Liu Shuo, directorul Centrului Securităţii Publice pentru examinarea probelor fizice din Republica Populară Chineză, a scris un articol în revista de specialitate „Tehnologia criminalisticii”, în care afirmă că, în anul 2016, existau în bazele de date ale poliţiei chineze 54 de milioane de profiluri de ADN. Pentru comparație: în Statele Unite ale Americii, această bază de date are doar 13 milioane de profiluri.

În planurile poliţiei chineze, se prevede ca această cifră să crească la 100 de milioane de profiluri, până în anul 2020. Acest lucru înseamnă că, în fiecare an, trebuie să se adune material biologic la fel de mult cât s-a strâns în Statele Unite ale Americii, în peste 20 de ani. Poliţia este încurajată să-şi îndeplinească sarcina.

„Banca de date ADN a devenit o armă de distrugere precisă, care este utilizată de către poliție în investigarea și rezolvarea crimelor”, scrie Liu Shuo. În acest scop, poliţia a cheltuit deja mai mult de un miliard de yuani.

Pe de altă parte, poliția chineză nu se confruntă cu obstacole juridice în această chestiune, ceea ce îi oferă un avantaj semnificativ față de colegii din străinătate.

De exemplu, în Statele Unite ale Americii, probele de ADN pot fi colectate numai de la cei condamnați pentru crime grave în cele mai multe state. În alte state, există totuşi o înlesnire: colectarea probelor biologice se poate face și de la oamenii aflaţi în curs de investigare.

În China, articolul 130 din Codul de procedură penală prevede: „Pentru a stabili circumstanțele specifice, natura prejudiciului sau starea fizică a victimei sau a suspectului, se poate efectua un examen medical, se pot lua amprentele digitale, se colectează probe de sânge, urină și alte materiale biologice. În cazul în care suspectul refuză procedurile, anchetatorii pot, dacă este necesar, să insiste asupra procedurilor de executare. Inspecția și prelevarea de probe biomateriale trebuie efectuate de către persoane de același sex ca suspectul.” Codul penal nu oferă alte explicații cu privire la această problemă.

În 2011, Administrația Generală a Chinei pentru Supravegherea calității, inspecției și carantinei, împreună cu Comitetul de Stat pentru Standardizare din China au publicat un proiect al documentului „Tehnologiile Securităţii informațiilor – instrucțiunile de protecție a datelor cu caracter personal”, elaborat de Ministerul Industriei și Informațiilor din China. Acolo se arată că prelucrarea datelor cu caracter personal nu poate fi efectuată fără acordul persoanei căreia îi aparțin, cu excepția cazurilor prevăzute de lege. Documentul nu explică ce fel de cazuri ar fi acelea. Dar, la sfârșitul lunii decembrie 2017, aceeași structură a lansat „Tehnologia de securitate a informațiilor – standardele privind protecția datelor cu caracter personal”.

Documentul a fost elaborat de Comitetul tehnic chinez pentru Standardizare în domeniul securității informațiilor și va intra în vigoare în luna mai 2018. În document se precizează că strângerea, utilizarea, transferul și dezvăluirea informațiilor cu caracter personal, inclusiv date personale „sensibile“, se pot efectua fără acordul persoanei căreia îi aparțin, în cazul în care aceste acțiuni sunt direct legate de siguranţa de stat sau de siguranța publică, de apărarea națională, sănătatea publică, de interesul public important, de investigarea crimelor, condamnarea și executarea pedepselor. Materialele biologice sunt denumite aici drept „date sensibile cu caracter personal“.

Desigur, uneori, studiul probelor ADN este necesar pentru detectarea infracțiunilor. Cu toate acestea, practica arată că strângerea și prelucrarea de rutină a materialelor biologice nu se justifică, cel puțin din motive economice.

De exemplu, poliția din Daqing (nord-estul Chinei) a colectat 340.000 de eșantioane. Dar acest lucru a ajutat la dezvăluirea doar a 136 de crime. Potrivit reprezentantului poliției municipiului, majoritatea crimelor sunt comise de recidiviști, de aceea , este recomandabil să colecteze materiale biologice numai în anumite grupuri ţintă. Între timp, autoritățile din Xinjiang au cheltuit peste 60 de milioane de yuani pentru a achiziționa echipamente pentru prelucrarea probelor ADN. De ce sunt investiți atâţia bani?

Este curios că programul examenului medical gratuit și, prin urmare, colectarea în masă a probelor ADN a început în anul 2016, adică atunci când Chen Quanguo a preluat funcţia de secretar al partidului în provincia Xinjiang.

Se poate presupune că Chen Quanguo a decis să construiască un sistem de control total: fizic, digital și chiar genetic. Apropo, în grupurile-ţintă, care nu fac obiectul unor limite de vârstă pentru colectarea ADN-ului, se află lucrători migranţi, care nu au reședința în Xinjiang.

Combinarea materialului ADN cu alte date numeroase, cum ar fi cele oferite de camere sau scanere de iris, este foarte posibil să creeze un ochi atotputernic şi atoatevăzător, care știe dedesubturile fiecărei persoane dintr-un oraș.

China: O mare de informații. Să nu facă și băieții noștri acest pas important pentru demnitatea umană…

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!