Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

”Unii n-au jumătate. Dumnezeu a zis nu! Și El știe de ce a zis nu”

Publicat 18:34 | 20 feb. 2018 // Radar, Spiritualitate // 755 vizualizări

Foto: Patriarhia.ro

De ce nu-și găsesc unii jumătatea?

Pr. Nicolae Tănase

Pentru că unii n-au jumătate. Dumnezeu a zis nu! Și El știe de ce a zis nu.

De exemplu: o fată la 16 ani s-a rugat până la 19 ani să se căsătorească cu un anumit băiat. La 19 ani ai ei, Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea și împotriva voinței părinților ei, a părinților lui, s-a căsătorit cu el.

Din noaptea nunții a constatat că e epileptic. Din următoarea lună a constatat că este schizofrenic.
Dumnezeu a rânduit că n-au copii și a hotărât să se despartă de el după mai bine de 20 de ani de conviețuire.

Și o altă fată se plângea acestei doamne deja bătrână că nu se poate căsători. I-a spus istoria asta și apoi fata a venit la mine: „Părinte, în viața mea nu mă mai rog să mă mărit. Ce vrea Dumnezeu, că știe El!”.

Este posibil ca necăsătorindu-te să te ferească Dumnezeu de necaz. Dar corect este ca noi să ne rugăm: „Doamne, în problema mea, vezi Tu cum faci! Fă ceva în folosul meu”.

Dumnezeu te ascultă sau nu te ascultă. Dacă nu te ascultă, știe El de ce nu te ascultă.
Pentru El, filmul este gata. Pentru noi, filmul este în derulare, atunci El, care știe, te ferește prin asta de ceva.

Sigur că este teoretic ce spun eu, sigur că este complicat când trecem la aspectele practice. Adevărat!

Sigur că dorești să te măriți, sigur că trece timpul și am 24, 32, 36, sigur că intri în panică și spui: „Vreau să realizez și eu ceva în viață, să am și eu copii…”.

De acord! Dar trebuie să faci totul. Dacă nu faci totul, nu poți să verifici voința lui Dumnezeu. După ce faci totul, atunci ai verificat.
Este clar atunci că Dumnezeu nu vrea, știe El mai bine pentru tine ce vrea.

Trebuie să fii superior ca să spui așa, să înțelegi așa. Este mult asta.
Deja avem de-a face cu un om deosebit, care realizează astfel clar voința lui Dumnezeu pentru sine.

Din cartea ”Părintele Nicolae Tănase, Soțul ideal, soția ideală, Editura Anastasis, Sibiu, 2012, pag. 138

Notă de pe Doxologia.ro:
Părintele Nicolae Tănase, căsătorit și tată a 6 copii, este preot într-un sat din România, Valea Plopului. Părintele deservește de asemenea și un sat din apropiere, Valea Screzii.
În anul 1990, Părintele Nicolae a început lupta sa împotriva avorturilor prin predicare.
Unele tinere renunță să avorteze, dar nu-și pot permite un copil din motive social-economice.
Pentru aceasta, Părintele Nicolae înființează, în anul 1994, asociația PRO VITA: PENTRU VIAȚĂ.

Asociația îi primește în grija ei pe acești copii, pentru un timp sau definitiv, dar ea primește de asemenea și copii orfani sau copii ai străzii.

Mamele care își lasă copilul aici pot să-l ia din nou acasă, ceea ce se întâmplă uneori după doi-trei ani, când situația lor socială le permite acest lucru. Asociația păstrează contactul cu mamele, pentru a le ajuta să-și crească copiii.

Asociația PRO VITA numără la ora actuală mai multe case pentru copii. Dar părintele Nicolae a pus la contribuție și pe enoriașii săi.

În fața afluxului mare de copii (pe care îi găsește abandonați la ușa sa), părintele îi încredințează familiilor din parohia sa. Aceste familii de multe ori au deja mai mulți copii, până la șase, dar mai găsesc încă dragostea pentru a crește până la încă alți patru copii. În condițiile actuale din România, acesta este un adevărat eroism.

La Valea Screzii, Părintele Nicolae a construit un așezământ care, pe lângă locuință, cuprinde un dispensar medical și o biserică, o brutărie și un staul. În acest centru locuiesc deja copii, adolescenți și tineri. La vârsta de 18 ani, tinerii trebuie să părăsească orfelinatele de stat și ajung de multe ori în stradă. Părintele Nicolae a scos din subsolurile Bucureștiului mame tinere cu copiii lor.

Părintele Nicolae se bate pentru viață, înțeleasă ca dar de la Dumnezeu. Se bate pentru viața poporului român și viitorul său. La marea emigrație datorată situaței politico-economice din țară, se adaugă trista realitate a comerțului cu copii români, nu totdeauna orfani, cumpărați de către unii străini din țările occidentale, comerț pe care Părintele Nicolae îl denunță fără menajamente până în fața tribunalelor.

Părintele Nicolae animă de asemenea și două mici tipografii. Una dintre ele editează scrieri despre Ortodoxie, pentru profitul parohiei de la Valea Plopului, unde biserica Sfinții Arhangheli este neterminată. Cealaltă editează lucrări împotriva avorturilor și în favoarea vieții, pentru profitul asociației PRO VITA. Părintele a participat și la emisiuni TV pe această temă în țără și în străinătate.

Părintele Nicolae este o personalitate remarcabilă. În septembrie 2000, Părintele Philippe Calès a avut ocazia să întâlnească în România un preot teolog care-l cunoaște bine pe Părintele Nicolae. Acest preot i-a adus de trei ori Sfânta Împărtășanie Părintelui Nicolae pe patul de moarte…

Într-adevăr, în timpul comunismului, s-a atentat la viața sa de trei ori, datorită activității sale religioase. Părintele Nicolae și soția sa Maria au fost găsiți într-o noapte aproape morți pe stradă, în urma unui «accident» simulat. Au fost la un pas de moarte, dar cu ajutorul unor prieteni medici au reușit să scape cu viață. Și astăzi mai păstrează sechele de atunci.

Acest lucru s-a întâmplat deoarece Părintele Nicolae mobilizase oamenii din satul său pentru construirea unei biserici, “Sfinții Arhangheli“, ceea ce era interzis. În fiecare noapte, unii oameni lucrau în timp ce alții stăteau de pază. Când Miliția apărea, toată lumea dispărea. Dar biserica a fost construită, o mândrie pentru Valea Plopului. Părintele s-a mai compromis și cu editarea și difuzarea unor cărți religioase, ceea ce era de asemenea interzis în timpul regimului comunist.

Părintele Nicolae nu refuză niciodată pe nimeni, e mereu cu ușile deschise, lăsându-se în grija lui Dumnezeu și primind pe toți cei care vin sau sunt aduși la el. Și Dumnezeu îl ajută, pentru că Pro Vita nu primește nici o subvenție de la stat. Părintele Nicolae are ce să le dea copiilor de mâncare astăzi și mâine, dar nu știe ce va avea poimâine.

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!