Elldor.Info

Agenţie de presă şi ziar online

Deniile – slujbe de seară oficiate miercuri şi vineri în săptămâna a cincea din Postul Mare şi în Săptămâna Mare

Publicat 23:20 | 20 mart. 2018 // Mapamond, Radar, Spiritualitate // 1.011 vizualizări

Pr. Ciprian Florin Apetrei

Începând de miercuri seară, în Bisericile Ortodoxe se săvârşesc slujbe de seară care se numesc Denii. Aceste slujbe se oficiază miercuri şi vineri seară în săptămâna a cincea din Postul Mare şi în fiecare seară din Săptămâna Mare începând din seara Duminicii Floriilor şi până în seara Vinerii celei Mari.

Părintele prof. Nicolae Necula afirmă: „Prin caracterul şi conţinutul lor, Deniile sunt unicate în cultul divin ortodox. Cuvântul «denie» vine de la slavonescul «vdenie» şi înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă.
Mai precis, Denia este slujba Utreniei sau «de dimineaţă», care se săvârşeşte seara, în ajun. Denia se deosebeşte de Priveghere, care înseamnă tot slujbă de seară, prin faptul că se referă numai la Utrenia săvârşită seara”.

Deniile sunt slujbe de dimineaţă (Utrenie), care se săvârşesc în seara zilei precedente ca o formă de priveghere prelungită a zilei.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel spune în acest sens: „Denia, ca slujbă de dimineață săvârșită seara, are ca scop transformarea întunericului serii în lumină liturgică, ca simbol al trecerii sufletului, prin rugăciune, pocăință și postire, de la întunericul păcatului la lumina viețuirii sfinte potrivit Evangheliei lui Hristos. Deniile sunt o formă de priveghere prelungită a zilei, ca umplere a serii cu lumina duhovnicească a rugăciunii și a cântării. Cu alte cuvinte, Denia face ca seara să fie ziuă și lumină de priveghere. Ele conțin multă lumină și multă hrană duhovnicească pentru urcușul interior al sufletului spre marea și sfânta sărbătoare a Învierii Domnului. Deniile nu sunt doar slujbe de dimineață săvârșite seara, până târziu în noapte, ci scopul lor principal este ca, prin rugăciune și cântare, prin citirea Sfintei Scripturi și meditație, prin pocăință și post, să alungăm din suflet întunericul păcatelor și să ne umplem de lumina cea tainică și nevăzută, dar reală și simțită ca bucurie, a prezenței iubitoare a lui Hristos în noi și în cei care se roagă împreună cu Biserica Sa”.

Participarea noastră la Denii ne introduce în frumuseţea şi profunzimea spiritualităţii ortodoxe, iar în Săptămâna Mare suntem alături de Hristos Care se jertfeşte pe Cruce pentru mântuirea noastră. Deniile sunt un timp al sublimului liturgic ortodox care ne înalţă la înţelegerea tainelor credinţei noastre.

Sursa: Ziarul Lumina

Recomandat: Deniile din Săptămâna Patimilor

Mai multe articole despre Denii: http://elldor.info/tag/deniile/

Comentarea e interzisă

Subscribe to our RSS Feed! Follow us on Facebook! Follow us on Twitter! Visit our LinkedIn Profile!